K: Vi har et forklaringsproblem over for de børn, det aldrig var meningen at udvise

Konservative åbner for en dispensationsordning til udviste børn.

De Konservative åbner for at indføre en dispensationsmulighed for børn, der bliver udvist af landet helt utilsigtet. DF vil også lave en dispensationsordning, men udlændingeminister Inger Støjberg (V) afviser. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Udlændingelovgivningen skal være stram. Men den skal også være ordentlig. Og det er den ikke altid, når den rammer børn, som det aldrig har været meningen at udvise, lyder det fra De Konservative.

Regeringspartiet åbner derfor nu op for at se på en dispensationsordning for børn, der bliver udvist, selvom lovgivningen aldrig har været møntet på dem.

- Vi står jo i et forklaringsproblem som beslutningstagere. På den ene side har vi dybt kriminelle, vi ikke kan komme af med, og på den anden side udviser vi lovlydige unge mennesker, der gerne vil Danmark, siger udlændingeordfører Naser Khader (K).

Han understreger, at De Konservative bakker helt og aldeles op om loven, der i sin tid blev indført som et værn mod forældre, der lod deres børn blive i hjemlandet i årevis eller sendte dem på genopdragelsesrejser. Men den har i årenes løb også ramt en række børn, hvor det ikke var intentionen.

- Lovgivningen er helt på sin plads. Men det, at den rammer nogen, der ikke har noget med de her ting at gøre, det er problematisk. Og derfor er vi åbne over for at se på, hvad vi kan gøre for at hjælpe de unge mennesker, der bliver ramt af det, siger Naser Khader.

Senest har en 13-årig thailandsk pige ved navn Mint fået afslag på opholdstilladelse med den begrundelse, at hun ikke er "integrerbar". Inden hun blev udvist, boede Mint i Køge med sin thailandske mor, danske stedfar og lillebror.

- For at sige det på jysk: Det er træls at stå med sager, hvor unge piger, der gerne vil Danmark, og som forsøger at blive en del af samfundet, bliver udvist. Der har vi et forklaringsproblem, siger Naser Khader, der betoner, at han taler på vegne af en helt enig konservativ folketingsgruppe:

- Vi har det svært med de sager, for det var ikke det, der var mening med loven.

DF efterlyser dispensationsmulighed

Også regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, vil se på muligheden for at indføre en dispensationsordning i de "ganske få sager", hvor reglerne rammer skævt, fortalte udlændingeordfører Martin Henriksen i forrige uge.

Men udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har afvist idéen med henvisning til, at en dispensationsordning vil give et uretfærdigt forspring til ressorucestærke familier, der nemmere vil kunne få deres sag i medierne - og dermed ind til politikerne på Christiansborg.

Venstre foreslog ellers netop selv i udlændingeudspillet "Danmark - for dem der kan og vil" i 2014, at den til enhver tid siddende minister skulle kunne anmode et særligt udvalg i Folketinget om at dispensere i sager, hvor loven har "utilsigtede konsekvenser".

- Lige præcis på det her lille-bitte-bitte-bitte hjørne, der synes jeg altså, at jeg er blevet klogere. Og Venstre har også haft debatten med sig selv, og man må bare sige, at man vil give de ressourcestærke et klart forspring i forhold til de ressourcesvage, sagde Støjberg forleden til DR Nyheder.

Khader: Det handler om ordentlighed

Naser Khader medgiver, at ministeren kan have en pointe. Men han mener, det må være muligt at oprette en neutral og retfærdig ordning.

- Det skal ikke være sådan, at det er de ressourcestærke, der har netværket og medieadgangen, der får en dispensation. Alle skal have den mulighed, siger han.

Hvordan sikrer man, at det ikke bliver en åben ladeport?

- Der er jo ikke tale om mange sager. De kan tælles på en hånd. Vi åbner jo ikke op for tusindvis af folk, så ministeren vil ikke blive overbelastet. Det er nogle få, trælse sager, siger Naser Khader og tilføjer:

- Og man kan i hvert fald ikke beskylde os og DF for at være slappe på det her område. Men man skal også være ordentlig. Ordentlighed er vigtigt for os konservative.