K vil have missilforsvar på fregatter: Truslen fra øst er bekymrende

Et sonarsystem, der kan opdage ubåde i Østersøen, står også højt på partiets ønskeliste. Modtagelsen er blandet.

De danske fregatter skal have bedre muligheder for at forsvare sig selv, lyder det fra Konservative. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Danmark skal selv være i stand til at opdage fjendtlige ubåde i Østersøen samt skyde eventuelle fjendtlige fly i vores luftrum ned.

Sådan lyder to ”helt afgørende” krav fra Det Konservative Folkeparti op til de kommende forhandlinger om et nyt forsvarsforlig.

Regeringen har gjort klart, at Forsvaret kan se frem til et ”substantielt” økonomisk løft, og en del af de penge vil forsvarsordfører Rasmus Jarlov (K) bruge på et sonarsystem, der kan opdage fjendtlige ubåde i dansk farvand.

- Den danske flåde er i dag ikke særlig godt beskyttet mod fjendtlige ubåde, som potentielt findes i Østersøen. Vi mener, at vi skal have nogle sonarer, så vi kan opdage, hvad der sejler rundt i dansk farvand. For i dag ved vi faktisk ikke, om der sejler eksempelvis russiske ubåde rundt i Storebælt, siger Rasmus Jarlov.

Konservative vil ligeledes investere i de såkaldte SM2-missiler til de tre danske fregatter, så eventuelle fjendtlige fly over Danmark kan skydes ned.

- Hvis det danske forsvar skal kunne forsvare sig mod mere avancerede modstandere end Taleban og Islamisk Stat – modstandere som har fly – så er det også vigtigt, at vi har noget luftværn, der kan skyde fjendtlige fly ned.

- Der har vi muligheden for at udstyre vores fregatter med luftforsvarsmissiler. Der er faktisk allerede plads til dem på fregatterne, så vi mangler bare at købe dem, siger Rasmus Jarlov.

Ændret trusselsbillede

Rasmus Jarlov mener, at det er afgørende, at Danmark i langt højere grad end i dag bliver i stand til at forsvare sig selv.

- Trusselsbilledet er ændret, så vi er mere bekymrede for, hvad der foregår i vores eget område i Østersøen, og derfor skal vi også have et forsvar, der er rustet mere til den opgave end til ørkenkrige meget langt væk fra Danmark, siger han.

Det kommende forsvarsforlig skal løbe over de næste fem år og ventes at blive forhandlet på plads af de nuværende forligspartier, der består af VLAK-regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale.

Socialdemokratiet er forbeholden overfor at bruge penge på et nyt sonarsystem, der kan opdage ubåde i dansk farvand. Forsvarsordfører Henrik Dam Kristensen (S) peger på, at Tyskland og Sverige allerede har sonarsystemer, og derfor behøver Danmark ikke nødvendigvis investere i det.

- De Konservative vil bruge rigtig mange penge på rigtig mange områder, når det gælder Forsvaret. Og jeg vil gerne have noget mere greb om det med sonarsystemer, før jeg mener, der skal investeres i det.

- Når det gælder ubåde, så er svenskerne og tyskerne meget langt fremme og dygtige på det område. Vi skal huske på, at vi er i en alliance, så vi skal ikke kunne det hele alle sammen. Vi skal kunne det hele i samarbejde. Derfor vil jeg være skeptisk i forhold til sonarsystemer, siger Henrik Dam Kristensen.

R: Vi er ikke i en ny kold krig

De Radikale vil ligeledes sikre sig, at andre lande som Sverige og Tyskland ikke allerede varetager opgaven med at holde øje med eventuelle ubåde fra Rusland i Østersøen, før partiet kan tilslutte sig indkøbet af et nyt sonarsystem.

Forsvarsordfører Martin Lidegaard (R) foretrækker i det hele taget at prioritere øget cybersikkerhed samt stabiliserende og konfliktforebyggende indsatser ude i verden, før der bruges penge på sonarsystemer og missiler til de danske fregatter.

- Vi er ikke inde i en ny kold krig igen. Den trussel, vi skal tage alvorligt fra Rusland, er især en cybertrussel, spredning af misinformation, og at de blander sig i vores frie valg. Men tanken om, at vi skulle komme ud i en territorial konflikt med Rusland, mener jeg simpelthen ikke har gang på jord, og derfor er der selvfølgelig også grænser for, hvor mange penge vi skal binde i det formål. Der er nok at tage fat på i øvrigt, siger Martin Lidegaard.

Dansk Folkeparti er derimod helt med på De Konservatives ønsker om både et nyt sonarsystem samt missiler til fregatterne.

- Det er vigtigt, at vi kan finde fremmede ubåde i vores farvande, og det kan vi ikke nu. Vores maritime helikoptere er faktisk i stand til at blive indrettet med den slags udstyr, så det vil være enkelt at gøre det.

- Vi har også selv foreslået, at de danske fregatter skal indrettes med det, der hedder et områdeluftforsvar, så det er vi helt enige i, siger forsvarsordfører Marie Krarup (DF).

Regeringen ventes at præsentere sit udspil til et nyt forsvarsforlig i begyndelsen af næste måned.