Kåre Mølbak løfter pegefingeren: Dobbelt så mange teenagere er smittet med corona

Antallet af smittede unge stiger, og det får nu SSI-direktøren til at sende en advarsel til de unge.

Kåre Mølbaks budskab til de unge er, at de skal tænke sig bedre om, fordi de også har et ansvar for smitten i samfundet, siger han. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Scanpix)

Det går fremad med at afbøde smitten med coronavirus i Danmark, men det gælder ikke for alle aldersgrupper.

For mens antallet af smittede i samfundet fortsat falder og antallet af indlagte gør det samme, så ser Kåre Mølbak, faglig direktør hos Statens Serum Institut, nu en bekymrende tendens. De unge bliver smittet mere end tidligere. Faktisk så meget, at der er tale om en fordobling i aldersgruppen 13 til 19 år.

- Det er en ny tendens, som vi ikke har set før. Vi har set cirka en fordobling i løbet af april, siger Kåre Mølbak.

Til sammenligning smitter vi i gennemsnit 0,9 andre personer. Det er det såkaldte reproduktionstal.

Tallene har han også præsenteret for partilederne i Folketinget i dag, der skal bruge dem som beslutningsgrundlag, inden de tager stilling til, om de unge skal tilbage i folkeskolens ældste klasser eller på deres ungdomsuddannelse, når vi går ind i den næste fase af genåbningen.

Op til politikerne om de vil åbne Folkeskolen

Kåre Mølbak understreger imidlertid, at han ikke vil fraråde regering og folketing at sende de unge mennesker tilbage.

- Jeg vil på ingen måde fraråde det (at de kommer tilbage i skolen, red.). Det er nogen andre, der skal tage den beslutning, siger han.

Ifølge Kåre Mølbak er hyppigheden blandt de 13-19-årige unge steget gradvist fra fire tilfælde per 100.000 unge i ugerne 12-14 - til at der nu er 11 tilfælde per 100.000 i aldersgruppen i ugerne 15-17, oplyser han. Altså noget mere end en fordobling.

Han pointerer dog, at det fortsat er en sygdom, der primært rammer de ældre. Således er hyppigheden blandt borgerne over 80 år på 47 tilfælde per 100.000 borgere i ugerne 15-17.

Mølbak: Tag ansvar for samfundet

Men hvad er så forklaringen på, at de unge står for en større andel af de smittede nu end for tre uger siden? Ifølge Kåre Mølbak skyldes det, at de unge mennesker ikke følger forholdsreglerne på samme måde som voksne.

- Det kan formentlig forklares med, at unge mennesker tager relativt let på smitten. De tror ikke, at Covid er et problem for dem, og derfor er de sammen, som unge mennesker nu er sammen, og smitter hinanden, siger han og fortsætter:

- Det er stadigvæk en meget lav forekomst. Jeg er ikke umiddelbart bekymret for, at de her unge mennesker bliver syge, for vi kan se, at de ikke bliver alvorligt syge. Men det er et tegn på, der sker en skjult smitte i samfundet, som måske kan være udfordrende, når vi snakker om, at der skal laves flere genåbninger i Danmark. Det forklarer det bagtæppe, som politikerne skal forstå, når de tager fat på processen omkring genåbning, siger han.

Og derfor sender SSI-direktøren et budskab afsted målrettet mod de unge mennesker, der lige nu tænker, at de godt kan mødes med venneflokken, stå på skateboard og holde privatfester.

- De skal nok tænke sig bedre om. Jeg ved, det er en aldersgruppe, der nogle gange kan have svært ved at tænke sig om, men så må de prøve at tage nogle snakke med sig selv og deres egen samvittighed i forhold til, at de også har et ansvar for samfundet.