Kæmpe vindmøllepark ud for Djursland

Verdens største havvindmøllepark vil om få år ligge mellem Djursland og Anholt. Iifølge DR Nyheders oplysninger, er det så godt som sikkert, at den næste store satsning på vindkraft i Danmark vil foregå midt på Kattegat.

En havvindmøllepark mellem Djursland og Anholt vil kunne levere strøm til 400.000 hustande. (© dr)

Verdens største havvindmøllepark vil om få år ligge mellem Djursland og Anholt. Den formelle beslutning træffes først senere på måneden. Men ifølge DR Nyheders oplysninger, er det så godt som sikkert, at den næste store satsning på vindkraft i Danmark vil foregå midt på Kattegat.

Et bredt flertal i Folketinget aftalte i februar i år, at den næste store havvindmøllepark skal være klar til at producere strøm i 2012. Den skal bestå af omkring 100 gigantiske vindmøller, som vil levere 400 MW-strøm. Det svarer til det årlige forbrug af strøm i ikke mindre end 400.000 hustande.

Alt peger på Djursland

Et ekspertudvalg under Energistyrelsen anbefaler placeringen mellem Djursland og Anholt. Og det er også den placering, som Venstres energiordfører Lars Christian Lilleholt vil stemme for.

- Det er det billigste sted at placere vindmøllerne, og det er planlægnings-mæssigt den nemmeste løsning, siger han.

Nogenlunde det samme svar kommer fra Dansk Folkepartis energiordfører Morten Messerschmidt.

- Man skal placere vindmøller, hvor omkostningerne er mindst, hvor de generer færrest mennesker og hvor det er nemmest at tilslutte dem til elnettet. Det ser ud til, at området ved Anholt og Djursland er den bedste placering, siger han.

SF vil et skridt videre

Anne Grete Holmsgaard fra SF støtter også placeringen ud for Djursland. Men hun håber, at partierne kan blive enige om at prioritere de næste mange vindmølleparker.

Energistyrelsens eksperter peger på Horns Rev ved den jyske vestkyst, hvor der allerede i dag er en stor vindmøllepark. En park syd for Læsø vil også være interessant, hvis man formår at tage hensyn til naturen. Herfra vil det være nemt at udveksle strøm med Norge og Sverige.

Anne Grete Holmsgaard mener, at Kriegers Flak, der er et område mellem Møn og Sverige, skal højt op på listen.

- Der vil vi kunne få en meget stor havvindmøllepark, og vi ville kunne bygge på dybere vand, end vi plejer. Men det kræver et samarbejde mellem Danmark, Tyskland og Sverige, som vi skal igang med nu, siger Anne Grete Holmsgaard.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk