Kamera-register: DF beskylder Søren Pape for at svække kampen mod terror

Når det er frivilligt om man vil lade sit overvågnings-kamera registrere hos politiet, vil mange undlade - og det kan gå ud over terrorbekæmpelsen, frygter DF.

- Hvis man har et kamera hængende, så må man meget gerne melde sig til, så politiet ved, at de hurtigt kan komme hen og se de optagelser, der måtte være, siger justitsminister Søren Pape Poulsen (K), om politiets nye kamera-register. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Det svækker kampen mod terror, at justitsminister Søren Pape Poulsen (K) ikke vil gøre politiets nye landsdækkende kamera-register obligatorisk.

Sådan lyder kritikken fra Dansk Folkeparti, der vil have alle med et overvågningskamera bliver forpligtiget til at tilmelde sig det kommende kamera-register.

- Det kan for eksempel være i tilfælde af et terrorangreb i Danmark, at politiet kan gøre brug af det her register. Og hvis man ikke gør registreringen obligatorisk, så kommer der jo meget få overvågningskameraer ind i registret. Så jeg frygter da, at det kan svække kampen mod terror, at det ikke bliver obligatorisk, siger Peter Kofod Poulsen, retsordfører for Dansk Folkeparti.

Han påpeger, at det netop var en vigtig lære af terrorangrebet i København i 2015, at politiet har adgang til et register over overvågningskameraer.

- Hvis der skulle ske et terrorangreb i Danmark igen, så er det vigtigt, at politiet har et stærkt kamera-register, siger DF-ordføreren.

Kun få procent i København

Kritikken bakkes op af Sikkerhedsbrancens direktør Kasper Skov-Mikkelsen, der henviser til, at kun ganske få procent af hovedstadens overvågningskameraer var blevet registreret hos Københavns Politi i sommer - ni måneder efter de have igangsat et pilotprojekt med et kamera-register.

Københavns Politi vurderede i juli, at de havde ca. 8.000 overvågningskameraer i registret. Ifølge Sikkerhedsbranchen svarede det kun til 2-3 procent af de cirka i alt 300.000-400.000 kameraer, der skønnes at være i København. Det var også her frivilligt, om eksempelvis butiksejere med et overvågningskamera tilmeldte sig.

- Vi synes at registret er en super god idé, men når justitsministeren vælger at gøre det til en frivillig ordning, er jeg bekymret for, at man også kun lander på en 2-3 procent indberettede kameraer i det nye landsdækkende register, siger Kasper Skov-Mikkelsen.

Han mener, det ville være langt bedre at stille krav om, at installatørerne er forpligtet til at indberette kameraerne hver gang de installerer et tv-overvågningsanlæg hos private borgere eller forretningsdrivende.

- Så vil man jo få alle overvågningskameraer lagt ind i registret hen ad vejen, siger han.

Sikkerhedsbranchen skønner, at der i omegnen af 1,5 millioner overvågningskameraer i Danmark.

Pape afviser tvang

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) står dog fast på, at han ikke vil tvinge nogen med et overvågningskamera til at melde deres kamera til politiets nye permanente register.

- Jeg vil ikke ud og ramme den lille selvstændig erhvervsdrivende, som måske ikke lige får tilmeldt sig, med bøder, siger Søren Pape Poulsen, og tilføjer at politiet vil følge op med oplysningskampagner for at få så mange kameraejere som muligt til at melde sig frivilligt til registret.

Er du sikker på, at der vil være for eksempel over fem procent af kameraejerne, som vil melde sig til?

- Det kan jeg ikke vide. Men jeg tror, at der er mange med et overvågningskamera, for eksempel forretningsdrivende, der gerne vil vise et godt samfundssind – og hvorfor skulle man ikke melde sig til?, siger justitsministeren og kommer med en opfordring til alle med et overvågningskamera:

- Hvis man har et kamera hængende, så må man meget gerne melde sig til, så politiet ved, at de hurtigt kan komme hen og se de optagelser, der måtte være. Man melder sig til, fordi man gerne vil hjælpe dansk politi, siger han.

Socialdemokratiet synes det er fint nok, at regeringen vil nøjes med frivillig tilmelding.

- Vi har hele tiden sagt, at den frivillige vej er den bedste. Men hvis ikke den frivillige vej virker, så må vi kigge på den obligatoriske, siger retsordfører Trine Bramsen.

Evaluering om et år

Søren Pape Poulsen har ikke noget mål for, hvor mange af de cirka 1,5 millioner overvågningskameraer, der skal være i registret. Men i løbet af et års tid vil han evaluere ordningen.

- Og når politiet er tilfredse, så er jeg også tilfreds, for det er dem, der skal bruge det, siger justitsministeren.

Politiet er nu gået i gang med de indledende skridt for at rulle registret ud på landsplan. Det er dog først til sommer, at det bliver muligt for alle med et overvågningskamera selv at registrere sig på politiets hjemmeside, oplyser Justitsministeriet.