Kampvalg i Venstre: Fire områder, der adskiller Inger Støjberg og Ellen Trane Nørby

Det er to tunge navne i Venstres folketingsgruppe, der nu kæmper om næstformandsposten.

(Foto: Mads Claus Rasmussen © (c) Ritzau Scanpix)

Set udefra kan de to næstformandskandidater i Venstre - Inger Støjberg og Ellen Trane Nørby - synes ens.

De er begge kvinder, har deres rødder i det jyske, er gået i brechen for Venstre som politisk ordfører og har siddet med tunge ministerposter.

Men der er dog klare forskelle på de kandidater, der frem mod partiets ekstraordinære landsmøde den 21. september skal kæmpe for de 850 delegeredes stemmer.

Forskellene kommer særligt til udtryk på fire områder, vurderer DR's politiske korrespondent, Christine Cordsen.

1

Politisk udgangspunkt

Arkivbillede af Inger Støjberg (t.v.) og Ellen Trane Nørby (t.h.) under en spørgetime i Folketinget i 2014. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Venstre har som et stort folkeparti altid rummet flere strømninger.

I en periode talte man om højskole-Venstre og handelsskole-Venstre. I de seneste år, hvor udlændinge- og værdipolitikken har været et af de vigtigste politikområder, har det i højere grad været det klassisk liberale over for det mere nationalkonservative.

- Når det gælder de to næstformandskandidater, kan man sige, at Ellen Trane Nørby har sit udgangspunkt i det klassisk liberale, mens Inger Støjberg i højere grad repræsenterer en mere nationalkonservativ linje, siger Christine Cordsen

2

Udlændinge- og værdipolitik

Asylcenter i Sandholmlejren. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Inger Støjberg er kendt som fortaler for en stram udlændingepolitik og for at kunne sætte sindene i kog med sine udtalelser og kagefejring af asylstramninger.

Hvor Inger Støjberg har været en markant debattør på udlændingepolitikken med skarpe udmeldinger, er Ellen Trane Nørby et eksempel på en anden fløj i partiet.

- I udlændingepolitikken og i værdipolitikken tilhører de to hver sin fløj i Venstre. Det kommer især til udtryk i den mere symbolske del af værdipolitikken som for eksempel burkaforbuddet. Her var Inger Støjberg varm fortaler, mens Ellen Trane Nørby med et liberalt udgangspunkt var mere skeptisk, siger Christine Cordsen.

- Konflikterne handler sjældent om den konkrete politik, men mere om tonen i debatten. Som når Inger Støjberg har fejret udlændingestramninger med kage og stolt fremvist, at hun har en af Jyllands-Postens Muhammed-tegninger som bagskærm på sin IPad

3

EU

EU-flag ved Frederiksberg Rådhus under europaparlaments- valget søndag den 26. maj 2019. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

I 2014 blev Ellen Trane Nørby kørt i stilling som Venstres spidskandidat til europaparlamentsvalget, men hun endte med at trække sit kandidatur, fordi hun var gravid.

Det var ikke første gang, at europæisk politik trak i hende. Også i 2004 - før hun blev medlem af Folketinget - stillede hun op som kandidat for Venstre til Europa-Parlamentet.

Modsat Ellen Trane Nørby er EU-politikken ikke et område, som Inger Støjberg har beskæftiget sig ret meget med.

- Der er ingen tvivl om, at de står på hver sin fløj i EU-politikken. Ellen Trane Nørby hører til de mest EU-begejstrede i Venstre, mens Inger Støjberg hører til de mest EU-skeptiske. Men det er ikke det område, Støjberg har markeret sig mest på, siger Christine Cordsen.

4

Personlighed

Ellen Trane Nørby passerer Inger Støjberg på vej til Venstres gruppemøde på Christiansborg tirsdag den 10. september 2019. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Jakob Ellemann-Jensen - den indtil videre eneste kandidat til formandsposten i Venstre - har beskrevet Inger Støjberg som et stærkt bud som næstformand, fordi de to til sammen kunne favne bredt.

Inger Støjberg personificerer nemlig en strømning i Venstre, "som er vigtig at lytte til", som han forklarede det.

På den anden side har Bertel Haarder åbent meldt ud, at Ellen Trane Nørby får hans stemme, fordi hun i hans øjne er én, der samler og ikke én, der splitter.

De to beskrivelser er ifølge Christine Cordsen ikke helt forkerte.

- Inger Støjberg er en politiker, som skiller vandene. Mange i Venstre – og blandt Venstre-vælgerne - elsker hende i en grad, så nogle ligefrem taler om, at hun har en menighed, siger Christine Cordsen.

- Men omvendt er der også folk i Venstre, som er voldsomt imod hende, og som ikke bryder sig om hendes linje i udlændinge- og værdipolitikken og hendes bramfrie stil. Ellen Trane Nørby er ikke en politiker, der på samme måde deler folk for eller imod hende.

Facebook
Twitter