Karen Ellemann kaldte det selv ‘Nordens dyreste kaffeklub’ - men nu får hun 'drømmestilling' i Nordisk Ministerråd

I 2013 kom den tidligere minister med en skarp kritik af Nordisk Ministerråd. I dag er hun blevet generalsekretær for selvsamme råd.

Karen Ellemann kan godt forstå, hvis de vælgere, der har stemt på hende, føler sig skuffet.

Bare 14 dage efter, at Karen Ellemann (V) er blevet valgt til Folketinget for femte gang, har hun valgt at forlade Folketinget til fordel for et job som generalsekretær for Nordisk Ministerråd.

- Da jeg så jobopslaget tilbage i august måned, der synes jeg bare, at der stod Karen Ellemann på det, siger hun.

Selvom Ellemann allerede havde søgt jobbet som generalsekretær i Nordisk Ministerråd i august, to måneder inden folketingsvalget blev udskrevet, valgte hun alligevel at stille op til Folketinget.

Til valget fik hun knap 9.000 personlige stemmer. Og hun kan godt forstå, hvis nogle af de vælgere måtte føle sig skuffet.

- Jeg har ikke selv været herre over timingen. Og at jeg har været til ansættelsessamtale midt i en valgkamp, som jo også er en ansættelsessamtale med vælgerne, det kan jeg godt forstå, at der er nogle vælgere, der er skuffet over, siger hun.

Selvom Karen Ellemann altså nu synes, hendes navn stod på jobopslaget, og at hun er “umådeligt stolt” over at have fået jobbet, så har hun ikke altid været lige begejstret for Nordisk Ministerråd.

Tilbage i 2013 skrev hun en kommentar i Berlingske, hvor hun blandt andet kaldte rådet for “Nordens dyreste kaffeklub”.

‘Farvel til Nordens papirtiger nr. 1’

Da Karen Ellemann skrev sin kritiske kommentar i Berlingske, var hun selv medlem af Nordisk Råd, der er den parlamentariske pendant til Nordisk Ministerråd, som hun altså bliver generalsekretær for.

Dengang skrev Ellemann, at man skulle nedlægge Nordisk Råd og Ministerråd og sige “farvel til Nordens papirtiger nr. 1”.

Hun var mildest talt ikke begejstret for de to nordiske råd, som hun mente var spild af penge.

- Forskellen på en kamel og Nordisk Råd er, at en kamel kan knokle i 14 dage uden mad og drikke, mens Nordisk Råd kan spise og drikke i 14 dage uden at udrette noget nævneværdigt, skrev hun dengang.

Men Ellemann mener, at hendes kritik siden da er blevet taget alvorligt og har resulteret i, at der er blevet effektiviseret og lavet reformer i måden, Nordisk Ministerråd arbejder på, så det i dag er en veldrevet organisation.

- Jeg kom selv med en ret hård kritik af det nordiske samarbejde for snart ti år siden. Og det gjorde jeg, fordi jeg mente, der var grund til at kritisere, at det på det tidspunkt var for ineffektivt og måske ikke samlede resultater nok.

Hvad har ændret sig siden 2013?

- Nogle af de ting, man konkret gik i gang med at ændre, var nogle af de forretningsgange, der var med nogle resolutioner, som cyklede rundt år efter år. Man gik simpelthen ind og effektiviserede på meget af det. Og det synes jeg var godt.

Du kaldte det selv for en kaffeklub. Hvordan vil du sørge for, at det ikke bliver en kaffeklub?

- Den hårde kritik, jeg kom med dengang, var nødvendig at komme med. Den medførte sådan set også en lang række ændringer, som jo netop viser, at nordisk samarbejde er vedkommende, siger hun.

- Derfor vil jeg også, som kommende generalsekretær, være en generalsekretær, som hele tiden vil være optaget af, at det rent faktisk er et samarbejde, der hjælper både vores virksomheder og vores befolkninger.

15 år i Folketinget

Karen Ellemann forlader Folketinget præcis 15 år efter hun første gang blev valgt ind. Og med sig i Nordisk Ministerråd har hun en rygsæk fyldt med erfaring fra området, blandt andet som minister for nordisk samarbejder ad flere omgange.

- Jeg har arbejdet rigtig meget med det nordiske samarbejde, stort set i hele min politiske karriere. Og jeg synes, at det nordiske samarbejde er vigtigere nu end nogensinde.

Hun er datter af den tidligere Venstre-formand Uffe Ellemann-Jensen og halvstoresøster til den nuværende formand, Jakob Ellemann-Jensen. Og så var hendes farfar også Venstre-formand, så politikken løber på mange måder i årerne.

Da Karen Ellemann var fiskeriminister i 2017 var hun med til fiskeriauktion, da Hanstholm Havn fejrede 50 års jubilæum. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix Denmark)

Ligesom sin bror havde hun dog oprindeligt ikke noget ønske om at følge i faderens fodspor og gå ind i politik, men et opkald fra Søllerøds borgmester i 2005 fik hende på andre tanker.

Derfor tog hun i første omgang en tur i kommunalpolitik, inden hun første gang blev valgt til Folketinget i 2007. Her forlod hun et job som folkeskolelærer, efter også at have haft en række forskellige stillinger som teaterleder og selvstændig journalist.

Allerede i 2009 fik hun sin første ministerpost, da hun blev udvalgt som Indenrigs- og socialminister.

Derudover har hun i tre omgange været minister for nordisk samarbejde. Det var hun fra 2010-11, 2016-17 og igen fra 2017-18, dog i kombination med andre ministerposter. Eksempelvis den lettere spøjst sammensatte post som minister for fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde i den sidste periode.

‘Vigtigere end nogensinde’

Ifølge Karen Ellemann har hun fået jobbet i en "helt regulær ansættelsesproces", hvor hun undervejs også har måttet stå på mål for den kritik, hun havde af rådet i 2013.

- Jeg siger ja til den her position som generalsekretær, fordi det for mig er en drømmestilling på et tidspunkt i historien, hvor det nordiske samarbejde i mine øjne – og sådan set alles øjne – er vigtigere end nogensinde, siger hun.

Karen Ellemann starter i jobbet som generalsekretær fra starten af næste år.

Nordisk Ministerråd er en slags samarbejdsorganisation for de regeringererne i Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige.

I virkeligheden er der ikke tale om ét råd, men om 11 forskellige råd med ministre inden for forskellige politikområder, for eksempel økonomi, kultur og klima.