Karsten Hønge: Regeringen fortjener ikke at overleve

SR-regeringen styrer direkte mod afgrunden, og det er regeringens egen skyld, mener SF-folketingsmedlemmet.

Karsten Hønge ankommer til SF's ekstraordinære landsmøde den 1. marts. Han er ikke imponeret over regeringen og mener ikke, den har fortjent at overleve. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Man fortjener ikke at overleve som regering, når man gang på gang svigter sine kernevælgere.

Det siger SF-folketingsmedlem Karsten Hønge om SR-regeringen, efter at hans eget parti er trådt ud af regeringssamarbejdet.

- Jeg mener ikke, at regeringen har fortjent at overleve, siger Karsten Hønge, der vikarierer i Folketinget for stressramte Anne Baastrup.

- Regeringen har åbenbart besluttet med sig selv at være totalt politisk tonedøv over for, hvad dens egne kernevælgere vil have. Den har lavet så elendigt et politisk håndværk, at man, tror jeg, har indstillet sig på at tabe næste valg, siger han.

Regeringen er som et varmesøgende missil

Hvis SR-regeringen i Karsten Hønges øjne skal gøre sig fortjent til at forlænge sin levetid efter næste folketingsvalg, kræver det markante politiske ændringer. Men det er nu meget tvivlsomt, siger han.

- Regeringen fortjener kun at overleve, hvis den har tænkt sig at rette op på sin politik på en række områder. Men det er der ikke noget, der tyder på, siger Karsten Hønge.

- Tværtimod. Det ser ud som om, at man som et varmesøgende missil har tænkt sig at gå efter endnu flere tabersager, siger han.

Han nævner blandt andet millionærskatten og dagpengene som områder, hvor regeringen fører en anden politik, end den lovede sine vælgere.

SR-regering trods alt bedre end Løkke & co.

Hvordan kan det være, at du som medlem af regeringens støtteparti siger, at regeringen ikke fortjener at overleve?

- Jeg siger for så vidt bare det samme som Pia Olsen Dyhr siger, siger Karsten Hønge.

- Hun siger, det ikke ser ud som om, at regeringen overlever, og hvis man vælger at føre en politik, der ligger så langt fra det, man har lovet vælgerne, så er man selv skyld i det, siger han.

Hønge mener dog ikke, at SF skal gå efter at forkorte SR-regeringens levetid mere end højst nødvendigt. Dertil er alternativet for dårligt, lyder det.

- Vores opgave som SF'ere er nu at være støtteparti, men også et parti, der skal vise nogle tydelige SF-mærkesager. Og vi skal have de indrømmelser, der skal til for, at vi kan stå inde for det, siger Karsten Hønge.

- Men vi skal gøre alt, hvad vi kan for at hjælpe denne regering med at komme på rette spor. Den er trods alt bedre end de borgerlige, siger Karsten Hønge.

Regeringen en skruestik

SF'eren var med sine kritiske kommentarer til statens salg af Dong-aktier til de "kælderkolde kapitalister" fra amerikanske Goldman Sachs på mange måder med til at udløse SF's regeringsexit i slutningen af januar.

Karsten Hønge mener, at SF i den kommende tid får lettere ved at forklare sine holdninger, efter at partiet er kommet ud af "den skruestik, som regeringen var", som han formulerer det.