Karsten Lauritzen får næse for at tale usandt i Folketinget

Skatteministeren får en ’lille næse’ for at give ukorrekte oplysninger. Ministeren har allerede undskyldt.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) får en 'lille næse' efter at have givet Folketinget ukorrekte oplysninger. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Et flertal i Folketinget har i dag besluttet at udtale kritik af skatteminister Karsten Lauritzen (V) og dermed give ham en såkaldt næse.

Det var ganske enkelt forkerte oplysninger, skatteministeren gav til Folketingets Skatteudvalg på et samråd den 27. september 2018. Her hævdede ministeren, at Skatteministeriet ikke var blevet rykket af Undersøgelseskommissionen om Skat i forbindelse med udleveringen af det materiale, som kommissionen skal undersøge.

Men det var forkert, og derfor får Karsten Lauritzen nu en næse.

- Det har simpelthen ikke været korrekt, når skatteministeren har sagt til Folketinget, at Skatteministeriet ikke var blevet rykket for at udlevere de informationer, siger Socialdemokratiets skatteordfører, Jesper Petersen.

- Det var Skatteministeriet blevet, og der er enighed om at udtrykke kritik og give en lille næse til skatteministeren for det her forløb og understrege, at de nødvendige ressourcer skal afsættes for, at man hurtigst muligt kan komme i gang med at lave det arbejde fra kommissionens side, siger han.

DF: Der er ingen tvivl

Næsen gives formelt til Karsten Lauritzen på et møde i Folketingets Udvalg for Forretningsorden i næste uge. Allerede nu er der dog et flertal bag kritikken af skatteministeren.

Det er regeringens eget støtteparti, Dansk Folkeparti, som sammen med Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet, SF og Radikale Venstre sikrer flertallet for kritikken af skatteministeren.

- Der er ingen tvivl om, at vi må udtale en kritik af, at der er sagt ting i et af Folketingets udvalg, som ikke er korrekte. Så kan man diskutere, om skatteministeren var bevidst om det og havde viden om det fra embedsmændene, siger Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup.

- Men sagen er, at vi som folketing er meget afhængig af, at de oplysninger, vi får, på alle tidspunkter er korrekte. Og der må man bare sige, at der er sagt nogle ting i Skatteudvalget fra skatteministerens side, hvor man bliver stillet i en situation, hvor man bagefter kan konstatere, at de oplysninger, ministeren kom med, ikke var helt korrekte. Og det går ikke, siger Skaarup.

Skatteminister Karsten Lauritzen beklagede allerede tidligere på måneden, at han til Folketinget har oplyst, at Skatteministeriet ikke var blevet rykket af Undersøgelseskommissionen om Skat for at udlevere materiale.

- Det er jeg ked af, og det vil jeg gerne undskylde for, lød det fra Karsten Lauritzen.

S tror på, at ministeren var i god tro

Skatteministeren understregede samtidig, at han ikke var bevidst om, at ministeriet var blevet rykket af kommissionen. Tværtimod forklarede han, at Skatteministeriets egne embedsmænd ikke havde en ”opfattelse” af, at ministeriet var blevet rykket.

Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti tager den forklaring for gode varer, men finder det ikke desto mindre nødvendigt at udtale en kritik. Dog en mild en af slagsen.

- Jeg tror egentlig, at han har været i god tro, da han troppede op til det samråd i Skatteudvalget. Ikke desto mindre var det altså ikke korrekt, det han oplyste til Folketingets Skatteudvalg om, at Skatteministeriet ikke var blevet rykket, siger Jesper Petersen (S).

- Faktisk var der jo tale om, at der havde været holdt en lang række møder mellem kommissionen og Skatteministeriet, fordi kommissionen ikke var tilfreds med hastigheden i udleveringen af de dokumenter, de skal bruge for overhovedet at komme i gang med deres arbejde. Der skal ministeren altså sige, hvad der er korrekt til Folketinget.

- Men havde vi haft en tro om, at det var et bevidst forsøg på vildledning af Folketinget, så havde kritikken selvfølgelig været i et andet leje, siger den socialdemokratiske skatteordfører.

Dansk Folkeparti er helt på linje.

- Det her er en af de mindre næser af slagsen, for meget tyder jo på, at skatteministeren ikke selv har vidst, at han gav forkerte oplysninger, men at nogen i hans apparat har givet ham forkerte oplysninger, som han så viderebringer. Det ændrer bare ikke ved, at vi skal have de korrekte oplysninger, siger gruppeformand Peter Skaarup (DF).

DR Nyheder forsøger at få en kommentar fra skatteminister Karsten Lauritzen til næsen.