Karsten Lauritzen holdt møder med tobaksindustrien: S hiver to ministre i samråd

Skatteministeren opfører sig naivt, mener Socialdemokratiets sundhedsordfører.

Skatteminister Karsten Lauritzen kaldes i samråd i sag om møder med tobaksindustrien. Her får han selskab af sundhedsminister Ellen Trane Nørby. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Det er dybt bekymrende, at skatteminister Karsten Lauritzen (V) i 2015 holdt flere såkaldte hilse på-møder med tobaksindustrien, og det skaber endnu mere forvirring, at Sundhedsstyrelsen modsat under ingen omstændigheder ønsker at gå i dialog med tobaksgiganterne.

Det mener Socialdemokratiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, der kalder både sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og skatteminister Karsten Lauritzen i samråd for at få et svar på, hvordan regeringen forholder sig til møder med tobaksindustrien.

- På baggrund af de naive udtalelser, som skatteministeren kommer med, bliver jeg nødt til at kalde både ham og sundhedsministeren i samråd, for vi kan ikke have to ministre, der har to så forskellige holdninger til, hvordan konventionen skal overholdes, siger sundhedsordføreren.

Hvorfor mener du, at sundhedsministeren også skal kaldes i samråd?

- Fordi sundhedsministeren og Sundhedsministeriet har en holdning, der giver udtryk for i langt højere grad at have forståelse for, at tobaksindustrien ikke er hvilken som helst industri. Vi har faktisk at gøre med det mest vanedannende og sundhedsskadelige produkt i Danmark, siger Flemming Møller Mortensen.

Hvad vil du gerne have svar på i samrådet?

- Jeg er nødt til at få en klar holdning fra regeringens side, for det er uholdbart, at to ministre tolker konventionen så forskelligt, som de gør.

Eksperter: Ministeren har brudt sig mod konventionen

DR Nyheder kunne tidligere i dag fortælle, at skatteministeren tre gange er mødtes med tobaksindustrien. Det fik to førende eksperter inden for sundheds- og tobakspolitik til at rejse en kraftig kritik af skatteministeren.

For mødet med tobaksindustrien er et brud på Verdenssundhedsorganisationen WHO's rammekonvention for tobaksforebyggelse, mener de.

- Efter min allerbedste overbevisning så har ”hilse-på-møder” overhovedet ingen plads i rammekonventionen. Det står meget tydeligt, at man kun skal mødes med tobaksindustrien, hvor det er tvingende nødvendigt for at kunne regulere tobaksindustrien, siger Charlotta Pisinger, der er professor i tobaksforebyggelse ved Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse under Københavns Universitet.

- Den her form for lobbyisme er ikke relevant for at kunne regulere tobaksindustrien og tobaksprodukterne.

Karsten Lauritzen kan dog ikke se noget problematisk ved møderne og afviser, at møderne var et brud med WHO's rammekonvention. Han slog også fast, at han fortsat vil mødes med tobaksindustrien.

- Der står ikke i konventionen nogen steder, at man ikke må mødes med tobaksindustrien. Der står, at man skal sørge for, at tobaksindustrien ikke har indflydelse på vores sundhedspolitik. Nu er jeg skatteminister, siger han og fortsætter:

- Rammekonventionen siger noget specifikt om sundhedspolitik. Det, jeg bedriver, er skattepolitik. Der er en afgørende forskel.

Flemming Møller Mortensen, hvorfor må skatteministeren ikke tale med så stor en bidragsyder til skattekassen som tobaksindustrien. Han bedriver jo netop skattepolitik og ikke sundhedspolitik?

- Vi skal forholde os til, at WHO og FN har sagt, at der skal være en særlig konvention i forhold til tobak. Tobak er et usandsynligt sundhedsskadeligt produkt, og det er hele Danmark, som har tilsluttet sig konventionen. Derfor skal vi have en ens tolkning i alle ministerier, siger Socialdemokratiets sundhedsordfører.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk