Karsten Lauritzen om boligjobordningen: 'Det er ikke en skjult topskattelettelse'

Flere får hjælp til rengøring i hjemmet og indberetter servicefradrag.

Flere benytter sig af boligjobordningen, og det glæder skatteministeren. Karsten Lauritzen (V) mener, at ordningen skaber jobs, gør sort arbejde hvidt og skaber en bedre balance hos den enkelte familie.

Rengøring, vinduespudsning og børnepasning. Stadig flere danskere får hjælp til det huslige arbejde og indberetter udgifterne som servicefradrag.

Det viser nye tal fra Skattestyrelsen, som DR Nyheder har fået.

Den nyhed glæder skatteminister Karsten Lauritzen (V), som ser udviklingen som et udtryk for, at danskerne helst vil have udført hvidt arbejde fremfor sort. Desuden mener han, at ordningen skaber både jobs og en bedre balance hos den enkelte familie.

Ordningen betyder, at udgifter til visse service- og håndværksydelser kan trækkes fra i skat op til et loft på henholdsvis 6.100 og 12.200 kroner.

- Man hjælper også dem, som udfører arbejdet ved, at ufaglærte kan komme ind og få et hvidt rengøringsjob, siger Karsten Lauritzen.

Er ordningen ikke det samme, som at give en skattelettelse til dem, som i forvejen har penge nok til at betale for rengøring?

- Jeg tror, at det tidligere var sådan, at mange med høje indkomster benyttede sig af servicedelen, men nu breder det sig. Halvdelen af dem, som bruger boligjobordningen, har en indkomst på under 350.000 kroner. Og det, tror jeg, at vi vil se i endnu større omfang, siger Karsten Lauritzen og understreger:

- Så nej, det er ikke en skjult topskattelettelse, det er en hjælpende hånd til millioner af danskere.

Hvis Socialdemokratiet overtager regeringsmagten, vil partiet gerne 'målrette' ordningen mere, siger finansordfører Benny Engelbrecht. (Foto: Sophia Juliane Lydolph © Scanpix)

Socialdemokratiet vil se på ordningen efter et valg

Finansordfører Benny Engelbrecht (S) er enig i, at der kan være en række fordele ved ordningen og "forestiller sig ikke, at den skal afskaffes efter næste valg", hvis Socialdemokratiet overtager regeringsmagten.

Men den præcise udformning af boligjobordningen vil han først tage stilling til efter næste valg, fastslår finansordføreren.

- Der er mange ønsker til, hvad der skal ske med ordningen. Og det vil vi vente med at tage stilling til efter et valg, siger han og tilføjer:

- En af de ting, vi noterer os, er, at mange danskere er presset på tid og har svært ved at få en hverdag til at hænge sammen, siger han og understreger, at det i den sammenhæng kan være en fordel at kigge på servicedelen af ordningen.

I årsopgørelsen for 2015 indberettede 163.255 danskere servicefradrag for at have fået gjort rent eller pudset vinduer. I 2017 var det tal steget til 216.463 danskere.

Håndværk og service skal være samme pulje

Karsten Lauritzen vil gerne justere på den nuværende boligordning, så de i alt 18.300 kroner ikke er opdelt.

- Vi ønsker, at man ikke har en opdeling i en håndværksdel og en servicedel, men at man selv kan vælge, hvad man vil bruge dem (de i alt 18.300 kroner red.) på, siger Karsten Lauritzen.

I alle landets fem regioner har der været en markant stigning i antallet af indberetninger fra 2014 til 2017. Den største stigning har været i Region Hovedstaden, hvor den ligger på 82,8 procent. I de andre regioner ligger stigningen på omkring 45 til 55 procent.

Siden 2015 har skatteydere trukket 11 milliarder kroner fra som følge af boligjobordningen, viste en opgørelse, som Skatteministeriet lavede tidligere på året.

Facebook
Twitter