Kasseeftersyn: Rituel dans om en halvtom statskasse

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) forsøger med sit kasseeftersyn at dæmpe forventningerne hos regeringens støttepartier, siger politisk analytiker.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) præsenterer klokken 11 regeringens såkaldte kasseeftersyn. (Foto: ERIK REFNER/Scanpix 2015) (Foto: ERik Refner © Scanpix)

I de seneste mange år er der i kølvandet på et regeringsskifte blevet foretaget et såkaldt kasseeftersyn af finansministeren.

Ofte med det resultat, at den tidligere regering beskyldes for at have tegnet et alt for rosenrødt billede af dansk økonomi.

Den nye finansminister, Claus Hjort Frederiksen (V), var da også allerede på banen søndag aften, da han på Facebook klandrede SR-regeringen for at have "photoshoppet" dansk økonomi.

https://www.facebook.com/ClausHjortFrederiksen/posts/1693957744172028

Eftersynet, der offentliggøres klokken 11, vil afsløre, at Danmark kører med større underskud, end SR-regeringen oplyste inden valget, lyder det fra finansministeren.

Vil dæmpe forventninger

Der er én særlig grund til, at Claus Hjort Frederiksen gør, som han gør. Ifølge DR Nyheders politiske analytiker, Bjarne Steensbeck, handler det om at dæmpe forventningerne hos regeringens støttepartier frem mod efterårets politiske forhandlinger om finansloven og meget andet.

Listen over politiske ønsker hos Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, de Konservative og regeringen selv er nemlig alenlang og indeholder blandt andet en fastfrysning af grundskylden og flere penge til ældre og sundhed.

- Det her betyder, at Claus Hjort Frederiksen ved finanslovsforhandlingerne kan sidde over for partier, der bryster sig af at være ansvarlige, og sige, at der ikke er mange penge. Det gør det noget nemmere for ham at sidde i den forhandlingssituation, end hvis der havde været penge i kassen, siger Bjarne Steensbeck.

Da SRSF-regeringen overtog magten i 2011, foretog daværende finansminister, Bjarne Corydon (S), sit kasseeftersyn og meldte ud, at der havde åbenbaret sig et hul på to milliarder i statskassen.

Hullet dækkede ifølge Corydon over de borgerliges "ubetalte regninger".

Rituel dans om statskassen

Dengang havde Claus Hjort Frederiksen lige forladt posen som finansminister, og han gav ikke meget for den nye regerings regneøvelse.

- Hele det her hurlumhej, de laver med det her kasseeftersyn, skal jo kun dække over, at de skal løbe fra alle de milliardløfter, de har givet i valgkampen, sagde Hjort.

Det er altså et billigt politisk kneb, måtte man forstå på Claus Hjort Frederiksen, da han blev udsat for et kasseeftersyn i 2011. I dag kommer han selv med et eftersyn. Og sådan vil det fortsætte som en rituel dans om en halvtom statskasse i mange år fremover.

- Når Bjarne Corydon måske engang igen skal overtage fra Claus Hjort Frederiksen, så kommer den en gang til, siger Bjarne Steensbeck.

Kasseeftersynet præsenteres af Claus Hjort Frederiksen på et pressemøde i Finansministeriet klokken 11.

Facebook
Twitter