Katastrofevalg hos lagmand sender færøsk regering i knæ

De borgerlige regeringspartier får smæk ved det færøske lagtingsvalg. Socialdemokratiet er nu største parti.

Lagmand Kaj Leo Johannesen stemmer sammen med sin kone ved det færøske lagtingsvalg. Det blev et katastrofevalg for den siddende regering. Foto: Jens Kr. Vang/Scanpix 2015 (© Scanpix)

Det færøske lagtingsvalg endte med at blive en socialdemokratisk succes og en dyr omgang for den siddende regering.

Regeringspartierne Sambandspartiet, med lagtingsmand Kaj Leo Johannesen i spidsen, og Folkeflokken går begge stærkt tilbage ved lagtingsvalget. Begge de borgerlige partier mister to pladser i Lagtinget, viser optællingen af valgresultatet.

De to partier har nu hver seks pladser i det færøske parlament, Lagtinget, der i alt har 33 sæder.

Socialdemokrater fik valgsejr Valgets store sejrherre er Socialdemokratiet, der med to ekstra mandater nu er oppe på otte pladser. Partiet kan nu bryste sig af at være landets største.

Det kneb med de personlige stemmer for den 51-årige Kaj Leo Johannesen. Han blev nummer to i sit parti i antallet af personlige stemmer, da han kun formåede at skrabe 603 personlige stemmer sammen.

Ved valget i 2011 fik formanden 1974 stemmer.

Partiformand blev stemmesluger En politiker, der har formået at sluge stemmer, er Socialdemokraternes formand, Aksel V. Johannesen, der toppede listen med i alt 2405 personlige stemmer.

Alle oppositionspartierne kan notere en fremgang ved dette valg. Republikanerne får en ekstra plads i Lagtinget og er nu oppe på syv, mens det nye liberale parti Fremskridt beholder sine to sæder.

/ritzau/