Katrine Robsøe taler ud om krænkelsessag: Jeg tager alt hadet for det, Morten Østergaard gjorde

Folk skal forstå, hvor svært det kan være, når man som studentermedhjælper kommer og siger, at chefen for det hele opfører sig upassende, fortæller Katrine Robsøe.

(Foto: Kim Dang Trong © dr)

- Jeg havde aldrig noget ønske om, at denne sag skulle komme frem.

Sådan skrev den radikale folketingspolitiker Katrine Robsøe på Facebook for en måned siden, da hun fortalte offentligheden, at hun også var blevet krænket af den daværende partileder Morten Østergaard.

Hun har ikke tidligere ønsket at uddybe hændelsesforløbet, men i dag tager hun bladet fra munden hos Tabu på P3.

Hun oplever nemlig, at mange har en holdning til, hvad hun har gjort, og hvordan hun efterfølgende kunne arbejde sammen med Morten Østergaard.

- Jeg kan mærke en tendens til, at folk har fået helt vildt ondt af Morten. For mig, der holder helt vildt meget af Morten, kan det være hårdt at stå på den anden side og føle, at jeg tager alt hadet, for dét Morten Østergaard gjorde. Det føles hårdt, siger hun til Tabu på P3.

Ønskede at holde sagen internt

Sagen fandt sted i 2015, da hun arbejdede som studentermedhjælper i partiet, og Morten Østergaard fik da også i 2016 en påtale for sin adfærd mod Katrine Robsøe.

Det nu 29-årige folketingsmedlem havde derfor også helst set, at sagen var forblevet intern, fordi hun ikke har haft en intention om at lave overskrifter i dagblade, om en sag der, i hendes øjne, allerede var afsluttet.

- Journalisterne fandt dog ud af, at der lå en sag om mig og Morten, og min telefon blev ved med at ringe. Jeg følte, at jeg ikke havde et andet valg end at fortælle min historie, siger Katrine Robsøe.

Hun ønsker dog stadig ikke at uddybe, hvad det præcis var for en upassende adfærd, hun blev udsat for for fem år siden.

- Det vigtige er at få et opgør med en krænkende kultur på arbejdspladser. Det kan man godt uden at fortælle om alle de slibrige detaljer. Jeg synes egentlig ikke, at min sag rager alle andre mennesker.

Det er også derfor, at Katrine Robsøe ikke tidligere har haft lyst til at sætte navn på sin krænker, også selvom det blev offentligt kendt, at Morten Østergaard havde krænket et andet partimedlem, Lotte Rod. En sag, der fik ham til at forlade posten som partileder.

- Jeg har ikke lyst til at sparke til ham. Manden ligger ned. Det ville jeg ikke engang gøre, hvis han ikke lå ned. Jeg har aldrig hadet Morten. Det kommer jeg heller ikke til. Men det, der skete dengang, var ikke okay. Det satte mig i en vildt dårlig situation.

Ufrivilligt i folkedomstolen

Katrine Robsøe blev valgt ind i Folketinget i 2019 for Radikale Venstre, og er partiets integrationsordfører, erhvervsordfører og ordfører for videregående uddannelser. (Foto: Kim Dang Trong © dr)

Da Katrine Robsøe fortalte, at hun også var blevet krænket af Morten Østergaard, oplevede hun at komme i stormvejr på de sociale medier.

Der lå nemlig en række billeder af hende og den tidligere partileder i en kærlig omfavnelse. Til et af billederne, der var blevet taget efter krænkelsen, var teksten:

‘Har i dag været på road trip med denne dejlige mand (...)’.

- Jeg har jo altid haft stor respekt for Morten, og jeg har set meget op til ham. Så derfor har jeg også gerne ville have en god relation til ham bagefter, siger hun.

Billederne med Morten Østergaard har fået flere til at stille spørgsmålstegn ved troværdigheden af Katrines historie, hvorfor Katrine Robsøe også valgte at slette et af billederne efterfølgende.

- Jeg havde jo set det voldsomme had, der møder de kvinder, som stiller sig frem, på de sociale medier. Og selvom det ikke var frivilligt, at jeg fortalte min historie, så kunne jeg jo godt gætte, hvordan tonen ville være i kommentarsporet på billederen med Morten. Det havde jeg ærligt talt ikke lyst til at lægge spalteplads til, særligt ikke i den tid.

Håndterede sagen for fem år siden

Da Katrine Robsøe for fem år siden gik til sin ledelse, var det med ét formål for øje: hun ville stoppe en krænkende kultur, der var under udvikling i partiet. En udvikling, hun altså selv havde været vidne til på tætteste hold.

- Hvis jeg ikke sagde noget, kunne jeg risikere, at man sendte det næste hold studentermedhjælpere ind på gangen. Jeg sagde det, fordi jeg ikke ville have, at det skete for den næste efter mig, fortæller hun.

Hun mener selv, at sagen dengang blev håndteret korrekt, og derfor ser hun også sagen som afsluttet. Alligevel går det hende på, at en nu fem år gammel sag sætter præg på hendes hverdag på Christiansborg.

- Jeg bliver rigtig ked af kritikken, fordi jeg synes, at jeg har gjort det rigtige. Jeg synes jo, at jeg på daværende tidspunkt tog et opgør, hvor jeg sagde noget.

Paradoksalt at sige det højt

Alligevel oplever Katrine Robsøe, at det er paradoksalt at fortælle sin historie, fordi den altid vil møde modstand.

- Det er svært som kvinde at gøre det rigtige. Hvis jeg sagde det højt dengang, så ville folk sige, ‘hvorfor holdt du det ikke internt?’ Og hvis jeg havde holdt det internt, så ville folk sige, ‘hvorfor sagde du det ikke højt, da det skete?’ siger Katrine Robsøe. Hun håber på, at alle kvinder - uanset position - tør fortælle sine overordnede, hvis de oplever krænkende adfærd. Hun er ikke i tvivl om, hvor den største ændring skal ske: nemlig hos omverdenen.

- Jeg tror bare, at folk skal forstå, hvor svært det kan være at sige det, når man som studentermedhjælper kommer og siger, chefen for det hele opfører sig upassende.

Morten Østergaard er på sygeorlov, og Radikale Venstres pressetjeneste oplyser, at han derfor ikke ønsker at kommentere på sagen.

Du kan høre Katrine Robsøe uddybe sin historie i programmet Tabu, der bliver sendt på DR P3 kl. 09-12.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter