Khader efter trussel mod dansk-tyrker: Samuelsen må indkalde tyrkisk ambassadør

Hvis ikke Danmark markerer nogle røde linjer og siger hertil og ikke længere, så bliver det næste skridt lig på bordet, siger Naser Khader.

De Konservatives retsordfører, Naser Khader, vil have Anders Samuelsen til officielt at protestere over Tyrkiet. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Udenrigsminister Anders Samuelsen kan godt finde nummeret på den tyrkiske ambassadør i Danmark frem igen.

Det mener den konservative retsordfører, Naser Khader, efter det er kommet frem, at Politiets Efterretningstjeneste (PET) i 2017 flyttede en dansk-tyrkisk mand og hans familie i akut sikkerhed - i såkaldt safe house - fordi PET mente, at der var en konkret og alvorlig trussel mod manden.

Udenrigsministeren har tidligere indkaldt den tyrkiske ambassadør til et møde efter sager om stikkerlinjer om herboende dansk-tyrkere, og det er vigtigt, at Danmark officielt protesterer, siger Naser Khader.

- Hvis vi ikke markerer nogle røde linjer og siger hertil og ikke længere, så bliver det næste skridt, at vi får lig på bordet.

Khader: Ligner russiske tilstande

Ifølge Naser Khader minder sagen med dansk-tyrkeren om angrebet i Storbritannien, hvor en russisk eksspion og mandens datter blev forsøgt myrdet med giftgas.

Storbritannien har kædet Rusland sammen med angrebet.

- Det næste skridt bliver ligesom med Rusland, der går efter egne statsborgere, der er kritiske i udlandet, siger Naser Khader.

Naser Khader understreger, at han ikke ved, hvem der står bag truslen.

- Men jeg går ikke ud fra, at det er buddhister, der har truet manden, siger han.

Enhedslisten har kaldt justitsminister Søren Pape Poulsen i samråd om sagen, og det støtter Naser Khader. Men han mener samtidig, at det er meget begrænset, hvad man kan få at vide, siger han.

- Det er vigtigere, at man tager det med PET, politiet og justitsministeren bag kulisserne, og insisterer på, at der gøres noget konkret ved den her trussel.

Venstre: Vil ikke gisne om bagmand

Hos Venstre har retsordfører, Preben Bang Henriksen, kun ros til overs for PET's hurtige indgriben i sagen.

- Hvis jeg var den pågældende person, så ville jeg være meget tryg ved de farer, der lurer, siger han.

Dansk-tyrkeren, som PET flyttede i safe house, er åben tilhænger af prædikanten Fethullah Gülen, som den tyrkiske regering anklager for at være hjernen bag kupforsøget i Tyrkiet i sommeren 2016.

Truslen er angiveligt politisk motiveret.

Ifølge Preben Bang Henriksen er det dog ikke interessant for Folketingets partier, hvem der står bag truslen, siger han.

- Efterforskninger af forbrydelser ligger hos politiet, og der skal vi lade det ligge, og jeg synes ikke, at der er brug for yderligere spørgsmål, siger han.

- Jeg vil ikke ind i gisninger om, hvem der kan stå bag det her. Vi har et dansk politi til at efterforske den form for kriminalitet, og indtil der foreligger et resultat, så vil jeg ikke afsige dommen.

Dansk Folkeparti: Skræmmende

Hos Dansk Folkeparti mener retsordfører, Peter Kofod Poulsen, at det er godt, at Danmark kan tilbyde sikkerhed, hvis man er truet, men han kalder det også "dybt skræmmende", hvis det er nødvendigt, for at beskytte kritikere af andre stater.

- Jeg er overrasket, hvis det viser sig, at det her er politisk motiveret og at man i Danmark ikke kan have holdninger om, hvad der foregår i Tyrkiet, uden at man skal leve i skjul under politiets beskyttelse.

Og modsat Venstre støtter Peter Kofod Poulsen op om Enhedslistens indkaldelse af Søren Pape Poulsen.

- Der kommer vi også og stiller vores spørgsmål til regeringen, siger han.

Både udenrigsminister Anders Samuelsen og justitsminister Søren Pape Poulsen afviser at stille op til interview om sagen.

Facebook
Twitter