Khader: Fundamentalister har ingen humor

Er der en ting fundamentalistiske muslimer og fundamentalistiske kristne har til fælles, er det mangel på humor. Det mener stifteren af netværket Moderate muslimer. Derfor skal retten til at lave religiøs satire være et af de principper netværket skal bygge på.

Naser Khader mener religiøse fundamentalister mangler humor. (Foto: DR © DR)

Nogle af de værste og mest sjofle vittigheder på arabisk handler om imamerne. Det fortæller den radikale Naser Khader, der har taget initiativ til Netværket Moderate Muslimer.

- Der er en tradition for satire, men denne tradition bliver skubbet i baggrunden, fordi fundamentalisterne i den islamiske verden er på fremmarch, siger Khader til P1 Morgen.

Derfor er retten til at lave religiøs satire en ret som Naser Khader forventer vil blive skrevet ind i principperne for netværket, der holder stiftende møde på lørdag.

Loyale medborgere

Indtil nu har 107 muslimske mænd og kvinder tilmeldt sig det stiftende møde. Og fordi der er plads til både ateister og stærkt troende har Naser Khader udformet en række principper som alle skal tilslutte sig:

- Jeg frygter, at der er nogle der udtaler sig på netværkets vegne på en problematisk måde, og derfor har jeg lavet de her principper, siger Khader.

Første princip lyder: Vi er først og fremmest loyale medborgere i vores land, Danmark.

- De fleste er jo kommet til Danmark for at blive. Mange er danske statsborgere og mange kunne ikke drømme om at flytte tilbage til de lande de kommer fra. Alligevel oplever vi under specielle begivenheder er der nogen, der udviser en loyalitet i forhold til et andet sted, siger Khader som forklaring på princippet.

Religiøs satire

Et andet princip lyder som beskrevet: Derfor vil vi kæmpe for ytringsfriheden – muslimske kunstnere skal også have det privilegium at lave religiøs satire, og en religion skal kunne tåle kritik.

Naser Khader mener det - og de andre principper - er grundlæggende frihedsrettigheder.

- I den islamiske historie er der tradition for satire, og er der noget som fundamentalisterne kan enes om - lige fra Færøerne til Falluja i Irak - så er det - humorforladthed, siger Khader.

I forbindelse med netværkets stiftende møde lørdag, vil der blive lavet en erklæring, der skal sendes til den arabiske verden for at nuancere debatten om de 12 tegninger.

- Vi vil ikke lade os repræsentere af imamerne og fundamentalisterne, og vi vil gerne leve en "kedelig" hverdag i Danmark, hvor vi ikke hele tiden skal tænke på Islam og de religiøse læresætninger, siger Naser Khader til P1 Morgen.

Facebook
Twitter