Khader i imam-strid: Flere partier vil have sagen op i Præsidiet

Folketingets formand afviser indtil videre at gå ind i Exitcirklen-sagen, da hun anser sagen som privat.

Næste møde i Folketingets Præsidium er den 19. december (Foto: © Nikolai Linares, Scanpix)

Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, afviser, at sagen om Naser Khaders (K) opførsel i forbindelse med tvisten mellem ham og Exitcirklens Sherin Khankan kan komme på dagsordenen i Folketinget Præsidium.

Men en af Præsidiets fire næstformænd, Christian Juhl fra Enhedslisten, vil fortsat have det drøftet med resten af Folketinget ledelse på det næste møde den 19. december.

- Det provokerer mig meget, at en kollega i Folketinget – uanset hvilket parti, han er fra – kan reagere på den måde. Hvis Berlingske historie er dækkende, så føler jeg mig voldsomt provokeret.

- Så jeg tror nu, det kommer op på mødet alligevel. Om ikke andet så til drøftelse, siger Christian Juhl.

Iman føler sig presset til tavshed

I Berlingske lørdag hævder imam og leder af Exitcirklen, Sherin Khankan, at Naser Khader har forsøgt at presse hende til tavshed med gamle private billeder af hende, og samtidig afslører, at de to har haft et forhold i en kort periode i 1999.

I en privat Facebook-besked skrev Khader følgende til Sherin Khankan:

- Har jeg friet til dig? Hvornår? Hvorfor lyver du? Jeg har dokumentation på det modsatte. Men jeg har valgt ikke at fortælle det til nogen. Jeg har ikke fortalt eller vist nogen de søde beskeder og fotos, du sendte til mig – fra før vi blev uvenner på Radikales Landsmøde om sharia-resolutionen, skriver Naser Khader og fortsætter:

- Jeg fandt en hel del i kassen i går, bl.a. fotos vi tog sammen i Lund i år 2000 og et modelfoto, du sendte til mig i 1999. Gider du holde op med at lyve?

Christian Juhl (EL) medgiver, at Folketingets ledelse først skal tage egentlig stilling til den konkrete sag, hvis det kommer til en egentlig retssag, men han mener, at det er vigtigt at vise rettidig omhu.

- Vi skal som den daglige ledelse hele tiden sørge for at være foran. Er der fortilfælde? Hvordan er juraen? Det vil jeg gerne have på bordet, så vi tager en drøftelse af det, uden at vi dermed tager stilling til sagen, siger Christian Juhl, som ikke lægger skjul på, at han langt fra er imponeret over Naser Khaders ageren.

Pia Kjærsgaard har afvist at gå ind i sagen med den begrundelse, at "det er en privat sag mellem to mennesker". Men den vurdering er også Alternativets Josephine Fock uenig i.

- Det er ikke en privat sag i det øjeblik, hvor det kan få konsekvenser for, om organisationen kan få penge eller ej. Jeg håber, at Præsidiet diskuterer sagen, og at de vurderer, om man kan opføre sig sådan som folketingsmedlem. Vi bør se på, om reglerne for inhabilitet for folketingsmedlemmer skal revurderes.

Overfor Berlingske har de Radikales Sofie Carsten Nielsen klart udtrykt, at hun også mener, Naser Khaders ageren i sagen om Exitcirklen kræver en vurdering fra Folketingets Præsidium.