Khader og Seeberg danner nyt parti

Gitte Seeberg fra De Konservative følger nu Naser Khader og Anders Samuelsen, som planlægger at forlade Det Radikale Venstre og danne et nyt parti.

Gitte Seeberg følger Naser Khader og Anders Samuelsen og de tre danner nyt parti.

Den populære politiker Naser Khader og hans partifælle Anders Samuelsen planlægger at forlade Det Radikale Venstre og danne et nyt parti sammen med blandt andre den konservative Gitte Seeberg.

Meldingen kommer efter lang tids rygter, men nu har Radioavisen fået bekræftet planerne, men har dog ingen kommentarer fra de to hovedpersoner.

Ifølge Berlingske Tidende har de to bagmænd dog allerede sikret sig et trumfkort i form af den konservative EU-politiker Gitte Seeberg, der vil stille op for partiet.

Avisen skriver, at der senere i dag vil blive holdt et pressemøde på Christiansborg.

Kunne ikke tåle synet

Der har løbende været knas i forholdet, eller måske især mellem Naser Khader og de stærke kvinder i den radikale top.

Der har været uenighed mellem Khader og gruppeformand Marianne Jelved, mellem Khader og næstformand Magrethe Vestager og i sidste uge også offentlige husspektakler mellem Khader og udlændingeordfører Elsebeth Gerner Nielsen.

Naser Khader kunne ikke tåle synet af partifællen iført hovedtørklæde til ære for fotograferne. "Du går islamisternes ærinde, Elsebeth", lød beskeden fra Khader.

Både Khader og Anders Samuelsen går i protest mod den måde partiets stærke kvinder har forvaltet den store fremgang partiet fik ved sidste valg.

Strategien skulle gøre Marianne Jelved til landets første kvindelige statsminister, men i stedet er partiet kørt ud på et sidespor. Og det vil hverken Naser Khader eller Anders Samuelsen se stiltiende til.

For et halvt år siden blev Naser Khader i en meningsmåling spået at kunne samle stemmer nok til 20 mandater i Folketinget.

Stærke personligheder

DRs politiske redaktør, Ask Rostrup, mener, at det er meget dårligt nyt for Det Radikale Venstre, at Naser Khader og Anders Samuelsen forlader partiet.

- Naser Khader er meget folkelig og populær politiker, og Anders Samuelsen er deres mand i Europa-Parlamentet og en meget talentfuld, ung politiker. Det er to meget stærke kræfter, der nu forlader partiet, siger Ask Rostrup.

De to politikere har tilsammen været medlem af Det Radikale Venstre i 38 år. 43-årige syriskfødte Naser Khader har bakket om den radikale kurs i 23 år, og 39-årige Anders Samuelsen i 15 år.

Naser Khader blev valgt ind i Folketinget i 2001, og han blev i forbindelsen med Muhammed-krisen landskendt for sin kamp mod ekstrem islamisme - blandt andet som stifter af foreningen Demokratiske Muslimer. Hans holdninger har gjort ham til en af landets mest populære politikere, men samtidig også ført til, at han konstant overvåges af sikkerhedsfolk fra PET.

Anders Samuelsen, der er medlem af Europa-Parlamentet, har tidligere været på kant med med partiets kurs og været en fortaler for, at partiet ikke nødvendigvis skulle søge indflydelsen gennem Socialdemokraterne, men at en VKR-regering var en oplagt mulighed for at få radikal indflydelse på dansk politik.

ExternalContenthttp://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532e54a4a11f9d0b28f304fehttp://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532e54a4a11f9d0b28f30501

Facebook
Twitter