Khader om forbud mod skæg og huer: Vi vil blive latterliggjort

Et rent forbud mod burka og niqab er i strid med Grundloven, erkender Naser Khader.

Naser Khader er klar til at blive latterliggjort på vejen til at få forbudt burka og niqab (Foto: Ida Marie Odgaard/Scanpix 2018) (Foto: © Ida Marie Odgaard, Scanpix)

Der er blevet tænkt kreativt i Justitsministeriet for at leve op til regeringens ønske om at forbyde tildækning af ansigter i det offentlige rum, herunder de muslimske beklædningsgenstande burka og niqab.

Ifølge Khader siger juristerne i ministeriet, at et decideret burkaforbud strider imod Grundloven, og derfor bliver et kommende forbud mod burka og niqab formuleret på en ”anderledes måde”, siger retsordfører Naser Khader fra regeringspartiet Konservative.

Det betyder blandt andet, at det også vil blive forbudt at bære kunstige skæg, hjelme, huer, tørklæder og andre beklædningsgenstande, der skjuler ansigtet, ifølge et udkast fra Justitsministeriet.

- Det virker lidt komisk, det erkender jeg, og jeg tror, at vi i første omgang også vil blive latterliggjort. Men det tager vi med, for vores mål er at forbyde burka og niqab, som er stærkt kvindeundertrykkende, siger Naser Khader, der i årevis har talt varmt for et burkaforbud.

- Det er jo det, vi går efter. Men der får vi at vide af juristerne, at det ikke kan lade sig gøre i henhold til paragraffen omkring religionsfrihed. Derfor er vi nødt til at omformulere os og tale om forbud mod maskering, også når det ikke drejer sig om demonstrationer, siger han.

Rammer ikke skiven første gang

Så du er klar til at blive latterliggjort?

- Det har jeg prøvet før. Men helt oprigtigt, så tror jeg ikke, at vi kommer til at ramme skiven første gang. Der vil dukke nogle sager og eksempler op, hvor vi vil blive latterliggjort. Men det tager vi med. Så må vi justere lovgivningen, så vi helt målrettet går efter det kvindeundertrykkende, burka og niqab.

Kan man ikke nå et punkt, hvor lovgivningen bliver så latterlig, at man burde droppe den eller gøre noget helt andet?

- Der er et flertal i Folketinget, der gerne vil forbyde burka og niqab. Men vi står i en situation, hvor det ifølge juristerne i Justitsministeriet ikke kan lade sig gøre eksplicit at nævne burka og niqab.

- Jeg havde foretrukket, at vi eksplicit i lovgivningen skriver burka og niqab og udfordrer Grundloven. Ikke overtræder grundloven, men udfordrer grundloven, siger Naser Khader.

Politiet skal ikke gå efter turister

Hvad så med den japaner, der kommer til København som turist og har et mundbind på. Risikerer I ikke at ramme vedkommende?

- Jamen, der vil komme mange af de der eksempler, og der er sikkert andre sjove eksempler. Men jeg har stor tillid til politiets håndtering af de her sager. Jeg tror ikke, at politiet vil stoppe en japaner, der går med tildækket mund og næse på grund af luftforurening, og retsforfølge ham, siger Naser Khader, der opfordrer politiet til at gå målrettet efter folk i burka og niqab.

- Vi skal jo ikke have burka- og niqabrazziaer. De skal ikke stå på Langebro og stoppe folk, ligesom man gør med cyklister af og til. Det skal vi ikke. Men når politiet møder en kvinde, der bærer burka eller niqab, så er det dem, man skal gå efter – og ikke en japansk turist, eller en, der er på vej til fastelavn, siger Naser Khader.

Men politiet skal vel gå efter alt det, som lovgivningen dækker?

- Men ikke hvis folk bærer det med henblik på andre formål. Vi ved alle sammen, hvad vi ønsker. Vi ønsker at forbyde burka og niqab. Men vi kan ikke gøre det eksplicit. Derfor er vi nødt til at gøre det via andre veje. Jeg synes, det er besværligt.

Er det kluntet lovgivning, eller hvordan vil du beskrive det?

- Det er nødvendig lovgivning. Jeg mener, at burka og niqab er stærkt kvindeundertrykkende. Vi bor i et åbent samfund, hvor vi kommunikerer med hinanden via ansigtet. Vi skal kunne se vores medborgere i ansigtet. Og så er det også en hjælpende hånd til de kvinder, der bliver tvunget til at bære burka og niqab, siger Naser Khader.