Khader om Kundby-sag: Nægter at tro, at pige med 'vikingebaggrund' var alene

For første gang i Danmark er en kvinde blevet tiltalt for forsøg på terror.

De Konservatives udlændinge- og retsordfører, Naser Khader, kalder det "dybt alvorligt", at Statsadvokaten i dag har tiltalt en 16-årig pige fra Kundby på Sjælland for forsøg på terrorisme - altså overtrædelse på straffelovens §114.

Samtidig peger han på, at pigen ikke har været alene om planerne.

Det på trods af at pigen er den eneste tiltalte, og at Statsadvokaten også i dag droppede sigtelsen mod en 25-årig mand i den såkaldte Kundby-sag.

- Det siger noget om, hvad vi er oppe imod. At jihadisme-sygdomme og ekstremisme er noget, der kan ramme alle, siger Naser Khader.

- En pige med vikingebaggrund, der ikke bor i et ghettoområde i en af de større byer, der bliver rekrutteret til at udføre en terroraktion. Det er jo dybt alvorligt, tilføjer han.

Både pigen og den unge mand har siddet varetægtsfængslet i over et år.

Derfor lægger den unge mands forsvarsadvokat, Michael Juul Eriksen, op til at kræve en stor erstatning.

Om det er rimeligt, vil Naser Khader ikke kommentere, men han fastholder, at der må være mennesker i Danmark, som har vejledt pigen.

- Jeg skal ikke kloge mig på, om han skal have erstatning, og hvor skyldig eller uskyldig den unge mand er. Det er politiets og domstolenes område, siger han.

- Men når det er sagt, nægter jeg at tro på, at en dansk pige med vikingebaggrund planlægger alt det her helt alene, tilføjer han.

- Ja, man kan godt blive radikaliseret via nettet, men du kan ikke nå så langt i en terrorretning, uden at der er nogle fysiske personer i Danmark, man læner sig opad. Derfor må der være nogle skyldige, som denne pige har lænet sig opad og fået råd og vejledning af. Jeg ved ikke, hvem de er, det må politiet og PET finde ud af, siger han.

Kundby-sagen

  • 13. januar 2016 startede sagen med en mørklagt anholdelse af en dengang 15-årig dansk konvertit i den lille landsby Kundby nær Holbæk på Sjælland.

  • Den dag fandt bomberyddere og politiet sprængstoffer på en adresse på Trønningevej i Kundby.

  • Pigen bliver anholdt. Ifølge hendes sociale medier er hun konverteret til islam i oktober 2015, og hun lægger flere billeder på nettet, hvor hun optræder med pistoler og skriver om jihad.

  • Samme dag bliver en 24-årig mand fra Østjylland anholdt. Ifølge DR Nyheders oplysninger på tidspunktet er der tale om en mand, der har været i Syrien i 2013.

  • Først i marts kommer sigtelsen mod de to anholdte frem. Både den 16-årige pige og den 24-årige mand bliver sigtet for at planlægge angreb mod Sydskolen i Fårevejle og Carolineskolen i København.

  • De får begge igen forlænget deres varetægtsfængsling, hvilket gentages løbende det næste år.

  • 10. februar 2017 vælger politiet at frafalde sigtelsen mod den nu 25-årige mand, som løslades. Samtidig bliver der rejst tiltale for forsøg på terror mod pigen, der fortsat sidder varetægtsfængslet.

  • Retssagen er lige nu berammet til den 7. april.