Khader om udrykning til Ninja-udklædt i Østrig: 'Vi vil også få groteske situationer'

De Konservatives retsordfører ser stadig en kattelem for et rent burkaforbud.

De Konservatives retsordfører, Naser Khader, har tidligere erkendt, at politikerne vil blive latterliggjort, når et maskeringsforbud træder i kraft. Men han håber fortsat på, at der kan findes spillerum til kun at lave et burkaforbud. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Scanpix)

Efter knap tre uger med et maskeringsforbud er erfaringen fra Østrig, at loven er svær at håndhæve og i praksis slet ikke bliver det. Samtidig har loven kostet en bøde på 1.100 kroner til en udklædt haj, ligesom en Lego Ninja-udklædt mand i en legetøjsbutik fik politiet til at rykke ud.

Østrigernes dyrt købte erfaringer med et maskeringsforbud gør indtryk på de Konservatives retsordfører, Naser Khader.

- Jeg tror ikke på, vi kan undgå at få nogle tilsvarende, groteske situationer i Danmark, for jeg er overbevist om, at nogle i Danmark vil teste loven, siger han.

De Konservative skal sammen med resten af VLAK-regeringen på søndag tage stilling til et lovudkast om et maskeringsforbud. Af udkastet fremgår det, at loven foruden burka og niqab også vil gælde kunstigt skæg, masker og huer i det offentlige rum, medmindre der er et anerkendelsesværdigt formål.

Lovudkastet tager dog højde for erfaringerne fra Østrig, bedyrer Khader.

- Jeg ved, at juristerne, der har arbejdet med vores lovforslag, har set på erfaringerne fra andre lande blandt andet Østrig. Det er også derfor, at formuleringerne er meget detaljerede, siger han.

Et anerkendelsesværdigt formål

Retsordføreren henviser til, at der i Østrig har været en sag, hvor politiet stoppede cyklister, der bar halstørklæder for ansigtet. Det er op til politiet at vurdere, hvornår det er koldt nok til at dække ansigtet til, og det har fået viceformand for det østrigske politiforbund, Hermann Greylinger, til at kalde loven for ubrugelig i praksis.

I det danske lovudkast er ”anerkendelsesværdige formål” explicit nævnt som en god grund til at dække ansigtet.

Østrigs maskeringsforbud har også til hensigt at forbyde burka og niqab i det offentlige rum, men fordi det vil være i strid med landets forfatning alene at forbyde det, har et flertal indført et maskeringsforbud.

Justitsministeriet tygger stadig

Den samme udfordring gør sig gældende herhjemme, hvor det vurderes, at et rent forbud mod burka og niqab strider imod Grundloven. Det ville ellers være det mest optimale. Naser Khader har dog ikke opgivet håbet.

- Nu afventer vi juristernes formulering. Hvis der står helt klart, at det er i strid med grundloven, hvis vi kun forbyder burka og niqab, så er vi nødt til at bruge de formuleringer, der står i det udkast. Det gør vi, fordi målet er at forbyde burka og niqab, siger han.

Burkaforbuddet er dog den mest optimale løsning, siger Naser Khader.

- Ja, selvfølgelig. Det andet har jeg det ikke godt med, fordi vi kommer til at få de her sager.