Khader: Uden våben taber de moderate oprørere i Syrien

Mellemøsteksperten Naser Khader forudser, at nogle våben fra Danmark vil ende i de forkerte hænder, men at det vil være få.

Mellemøstekspert Naser Khader forudser, at ekstremister og præsident Assad vil vinde i Syrien, hvis ikke de moderate oprørere får våben.

Den moderate opposition i Syrien har været svækket i lang tid, og våbenstøtte til de syriske oprørere skulle være sket for længe siden, mener Naser Khader, mellemøstekspert og senior fellow ved tænketanken Hudson Institute i Washington.

- Syriens præsident Bashar al-Assad får sine våben fra Rusland og Iran og ekstremisterne får dem fra rige folk i Golfen, så dem, der reelt har været ramt af embargoen, er de moderate, siger han.

Udenrigsminister Martin Lidegaard fastslår i Berlingske, at Danmark vil opgive modstanden mod at ophæve EU's forbud mod at bevæbne Syriens oprørere og er parat til at give grønt lys for våbenstøtte.

Nogle våben videresælges

Danmark har tidligere været afvisende over for at bevæbne de moderate oprørere. Især på grund af risikoen for, at våbnene risikerer at havne hos ekstremisterne.

- Man kan ikke udelukke, at der er nogen, der videresælger våbnene, men jeg tror, det vil være mere undtagelsen end reglen. Men hvis man ikke gør noget, vinder ekstremisterne og Assad, og dem, vi har anerkendt internationalt, vil tabe, siger Naser Khader.

Hæren mister soldater

Han talte for et par måneder siden med lederen af Den Frie Syriske Hær, og han sagde, at hæren mister flere og flere soldater til ekstremisterne.

- Det er ikke af ideologiske årsager, men fordi de tilbyder dem bedre våben og mere i løn. Ved at give Den Frie Syriske Hær bedre våben, og hvis de har penge til at aflønne deres folk, så kan man - ifølge hærlederen - få nogle af dem tilbage, siger han.

/ritzau/

Facebook
Twitter