Khader: Vores kritik af regeringen er en løftet pegefinger

Usædvanlig kritik af besparelser af u-landsbistand vedtages med Konservative stemmer.

Kristian Jensen (V) vil ikke kommentere, at han i morgen ventes at få en næse fra Udenrigsudvalget. Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, siger, at regeringen tager kritikken ”til efterretning”. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Regeringens støtter fra De Konservative sikrer vedtagelsen af en noget usædvanlig kritik fra Udenrigsudvalget af besparelserne i udviklingsbistanden.

Men statsminister Lars Løkke og resten af regeringen kan sove forholdsvist roligt om natten, idet den konservative udenrigsordfører Naser Khader (K) ikke vil strække sig længere end at komme med de kritiske ord om regeringens prioriteringer i sagen.

- Det er en udtalelse, hvor vi kritiserer regeringen og udenrigsministeren for ikke at lytte til folketingsflertallet, siger Naser Khader til DR Nyheder.

- Det er ikke et mistillidsvotum, det er ikke kabinetsspørgsmål, det er for vores vedkommende en løftet pegefinger til regeringen og udenrigsministeren om, at man fremover respekterer flertallet i Folketinget, siger han.

Regeringen sænkede i forbindelse med vedtagelsen af finansloven for i år den danske udviklingsbistand fra et niveau på 0,87 procent af BNI til 0,71 procent.

Det var en beslutning, som De Konservative nikkede ja til, men uden at vide, at der i 2015 også ville blive skåret i udviklingsbistanden, siger Khader.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) vil ikke kommentere på kritikken fra folketingspartierne.

Han har tidligere forklaret, at det 'ikke er et brud på juridisk bindende tilsagn', når regeringen vil give 2,7 milliarder mindre, end der var afsat.

Sagen kort:

  • Før jul kom Regeringen i mindretal under afstemningen om besparelser for ulandsbistanden.
  • Det var SF, der havde stillet et beslutningsforslag, der pålagde regeringen at annullere ulandsbesparelser for omkring 1,4 milliarder kroner i 2015. Men det ville regeringen ikke rette sig efter.
  • De Konservative stemte hverken for eller imod at gennemføre de budgetterede udbetalinger af udviklingsbistanden.
  • I kritikken fra Folketingets Udenrigsudvalg står bl.a., at Regeringen træder på ”en grundsten i det danske demokrati”, når den vælger at ignorere det flertal i Folketinget, som kort før jul vedtog et beslutningsforslag, som havde til hensigt at bremse regeringens besparelser på udviklingsbistanden i 2015.