Kirkeminister vil ikke frede julegudstjenester: Sender restriktioner til nyt gennemsyn

Joy Mogensen vil have sundhedsmyndighederne til at se nærmere på smitterisikoen i højtiden.

(ARKIV) I folkekirken er der intern uenighed om, hvorvidt julegudstjenesterne skal gennemføres. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Efter advarsler, bekymring og kritik fra flere kanter åbner kultur- og kirkeminister Joy Mogensen (S) nu for muligheden for at aflyse gudstjenesterne i julen.

Til DR Nyheder fortæller ministeren, at hun vil have sundhedsmyndighederne til at gennemgå de samfundsrestriktioner, der gælder henover jul og nytår.

- Det er klart, at de bekymringer, der bliver rejst nu af de ansatte og de frivillige omkring folkekirken, også får mig til at tænke, at det er en god idé at bede sundhedsmyndighederne om at give de her restriktioner et ekstra tjek.

- For de ansatte (i kirken, red.) kender jo restriktionerne og har levet med dem i lang tid. Og hvis de ikke er trygge ved dem, så må vi have sundsmyndighederne på banen igen, siger Joy Mogensen.

Kultur- og kirkeminister Joy Mogensen (S) i DR TV Avisen 18.30. (Foto: (C) DR Nyheder)

I skrivende stund har flere end 2.500 personer, blandt andet ansatte i folkekirken, skrevet under på en opfordring til regeringen om at lukke folkekirken for menigheden hen over julen - eller som minimum at forbyde sang i kirkerne til og med årsskiftet.

Det er opera- og kirkesanger Jacob Skov Andersen, der har taget initiativ til underskriftindsamlingen.

- Vi er bekymrede både på de ansattes vegne over at skulle være en del af gudstjenester, hvor de føler sig utrygge over at kunne blive smittet med corona. Men vi er sådan set også bekymrede på epidemiens vegne, siger han.

Biskopper vil gennemføre gudstjenester

Sundhedsmyndighederne afviste på et pressemøde onsdag, at der var for høj risiko for smitte i forbindelse med julegudstjenesterne.

- Generelt vil jeg sige, at vores fornemmelse er, at der er en meget stor ansvarlighed i folkekirken i forhold til at følge de regler og retningslinjer, der er omkring gennemførelse af kirkelige handlinger og gudstjenester, sagde Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.

Men blandt toppe i den danske kirke er der ikke megen forståelse for de ansattes opråb.

Fra både Præsteforeningen, Provsteforeningen, Landsforeningen af Menighedsråd og biskopperne lyder det samstemmende, at kirkerne kan afholde gudstjenester forsvarligt.

- Der er ingen grund til ikke at stole på sundhedsmyndighedernes vurderinger. Og når de vurderer, at det er forsvarligt, så skal vi ikke opkaste nogle alternative vurderinger, siger biskop i Roskilde Stift, Peter Fischer-Møller.

Biskop Peter Fischer-Møller er overbevist om, at kirkerne kan leve op til tilliden. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Men kirkeminister Joy Mogensen understreger nu, at situationen kan ændre sig på baggrund af den stigende smitte, der senest har sendt antallet af nye coronatilfælde op på rekordhøje 4.568 på ét døgn.

- Regeringen følger smitteudviklingen, der ændrer sig fra dag til dag. Og fordi man må forvente, at der er flere, der vil søge mod kirken her i julen, så skal vi være sikre på, at vi har gjort alt, hvad vi kunne. Der må vi have sundhedsmyndighederne på banen.

- Men jeg synes også, at der allerede nu er lagt rigtige store forberedelser, der er også allerede nu rigtig skrappe restriktioner. Det er bare vigtigt, at vi også husker at følge dem allesammen.

Præst: Kirkerne bør lukkes i julen

Sognepræst Kristine Stricker Hestbech er blandt dem, der mener, det er uforsvarligt at gennemføre julens gudstjenester i kirken.

Hun har hendes meninghed i kirken i Havdrup, der ligger mellem Køge og Roskilde, har på egen krop og menighed mærket, hvor galt det kan gå, selvom man overholder alle retningslinjer.

Oven på tre mindre julearrangementer, hvor alle retningslinjer blev overholdt, blev 32 kirkegængere smittet, mens 6 ud af 9 medarbejdere blev ramt - heriblandt præsten selv.

- Vi blev chokerede over, at det kunne gå så galt, når vi overholdt alle retningslinjer. Så er det jeg tænker: 'Åh nej, nu kommer julen', siger Kristine Stricker Hestbech.

- Sundhedsmyndighederne burde lukke kirkerne, og hvis ikke sundhedsmyndighederne siger det, så burde biskopperne gøre det frivilligt, siger hun.

Christiansborg mener flere partier, at sundhedsmyndighederne bør vurdere, om det er forsvarligt at gennemføre gudstjenesterne.

Hos SF mener sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen, at det bør overvejes, om der er gode alternativer til fysisk fremmøde i kirkerne.

- Det giver simpelthen ikke mening, at vi går ud og mødes med mange mennesker, vi ikke kender, i en situation, hvor det er det, vi skal prøve at lade være med, siger hun.

Hos De Radikale mener sundhedsordfører Stinus Lindgreen, at smitterisikoen bør overvejes nøje.

- Vi har allerede set eksempler på smitteudbrud i kirker, selvom alle regler blev overholdt, siger han.

Bekymringen deles dog ikke hos Konservative og sundhedsordfører Per Larsen.

- Det er klart, at der kan være visse egne af landet, hvor smittetrykket er voldsomt højt, og hvor man er mere udsat end andre steder. Men vi er også nødt til at sige, at kirkelige handlinger har en stor betydning for mange i juletiden.

Facebook
Twitter