Kirkeminister vil tage retten til at vie fra rabiate forkyndere

Det er helt uacceptabelt, når forkyndere tilskynder til vold og stening af utro kvinder, mener Bertel Haarder.

- Det er helt uacceptabelt, når religiøse forkyndere tilskynder til den slags, siger kirkeminister Bertel Haarder (V). (Foto: Sophia Juliane Lydolph © Scanpix)

Kirkeminister Bertel Haarder (V) melder sig nu ind i debatten, som er opstået, efter at første afsnit af dokumentarserien 'Moskeerne bag sløret' har været sendt på TV2.

Ministeren vil sikre, at forkyndere, der tilskynder til vold og stening af utro kvinder, ikke kan bevare deres vielsesbemyndigelse i Danmark.

- Det er helt uacceptabelt, når religiøse forkyndere tilskynder til den slags. Det er ikke alene imod menneskerettighederne - det er også stik imod alle ambitioner om en bedre integration, siger Bertel Haarder i pressemeddelelse.

- Jeg vil være helt sikker på, at prædikanter, som er godkendt til at vie mennesker i Danmark ikke har det synspunkt, at kvinden ikke må arbejde, hvis der er en mand til stede. Og at man må slå børn, og stening af kvinder kan være berettiget - det kan ikke forenes med at få det myndighedsansvar, at man kan vie personer med borgerlig virkning i Danmark, uddyber Bertel Haarder til DR Nyheder.

Bertel Haarder reagerer på, at en imam i den aarhusianske Grimhøj-moské talte for både fysisk afstraffelse og stening.

I et klip fra dokumentaren kan man se Grimhøj-moskeens imam, Abu Bilal, belære tilhørerne om, hvilke blodige straffe - herunder stening - Koranen nævner ved blandt andet utroskab.

I dag findes der ikke regler for tilsyn med trossamfund, og det er blandt andet baggrunden for, at der under den forrige regering blev nedsat et trossamfundsudvalg med forhenværende ombudsmand og professor Hans Gammeltoft-Hansen i spidsen.

Udvalget overvejer i øjeblikket vilkårene for i fremtiden at tage godkendelser af trossamfund tilbage igen.

- Jeg vil spørge Gammeltoft-Hansen om, hvorvidt enkelte prædikanter kan udelukkes fra at vie par, hvis de har sådanne synspunkter.

- Jeg taler om en generel regelændring. Det er ikke blot et trossamfund, der skal kunne fratages deres rettigheder men også enkeltpersoner, understreger Haarder.

Udvalget skal være færdigt med arbejdet til efteråret.

Grimhøj-moskeen hører under "Fonden for den muslimske sammenslutning", som ikke er godkendt som muslimsk trossamfund.

/DR Nyheder/