Kirkens ansatte sagde nej: Nægtede at støtte minister-fredning af julegudstjenester

Trods nye retningslinjer er julegudstjenester stadig uforsvarligt, lyder det fra fagforbund med knap 1.800 kirkefunktionærer.

Flere kirkelige fagforbund støtter ikke ordlyden i pressemeddelelse, der freder årets julegudstjeneste. (Foto: Ditte Valente © Scanpix)

Følger man retningslinjerne, så er det sundhedsmæssigt forsvarligt at gennemføre julegudstjenesterne.

Sådan lyder det fra Kirkeministeriet, der har opdateret retningslinjerne ‘efter dialog’ med blandt andet folkekirkens ansatte.

Men en stor del af de ansatte - det gælder blandt andet kirketjenerne - genkender ikke ministeriets gengivelse af dialogen og kan ikke støtte opdateringen fra kirkeminister Joy Mogensen (S), der udkom sent mandag aften.

Derfor meddelte et flertal af de faglige organisationer i går ministeriet, at de ikke står bag ordlyden i teksten.

- Efter mødet i sektorpartnerskabet sagde Danmarks Kirketjenerforening, Forbundet af Kirke- og Kirkegårdsansatte og flere andre, at de ikke kan støtte pressemeddelelsen om julegudstjenester, der blev sendt ud, siger forbundsformand John Nielsen fra Serviceforbundet.

Forbundet organiserer cirka 1.800 kirkefunktionærer, der arbejder i landets kirker.

Nynne julesalmer med lukket mund

Mandag aften opdaterede Kirkeministeriet retningslinjerne for julegudstjenesterne.

Det skete efter kritik af, at det på trods af risikoen for spredning af coronavirus fortsat var muligt at gennemføre julegudstjenester i hele landet.

Stik imod en opfordring fra kirkens ansatte om at aflyse årets julegudstjenester, så oplyste Kirkeministeriet mandag aften, at det fortsat bliver muligt at gennemføre julegudstjenesterne.

Så længe den lokale kirke begrænser varigheden af gudstjenesten, lufter ud og gør rent og eventuelt begrænser antallet af deltagere.

Ministeriet opfordrer også til, at kirkerne finder ‘alternativer til fællessang’.

- Ved at vælge færre salmer eller vers end sædvanligt, eller ved at kun koret synger, mens kirkegængere lytter eller eventuelt nynner med lukket mund, skriver Kirkeministeriet.

Forbund: Det er uforsvarligt

På vegne af cirka 1.800 kirkeansatte mener forbundsformanden, at det er uforsvarligt at gennemføre julegudstjenesterne.

- Alle andre steder i landet har man valgt at lukke ned. Folk undlader at rejse hjem til jul. Alligevel holder man kirkerne åbne. Vi risikerer at sprede smitten. Midt i det hele står kirketjenerne og kirkefunktionærerne, der bagefter skal hjem til familierne. Det er uforsvarligt, siger John Nielsen.

Han er især kritisk overfor beslutningen om, at det er op til de lokale kirker at beslutte, om årets julegudstjeneste kan gennemføres forsvarligt.

- Man bør ikke sætte hverken lokale menighedsråd eller ansatte til at træffe den beslutning. Det risikerer at blive sådan, at man er en god medarbejder, hvis man siger ja og en dårlig, hvis man siger nej. Det er en beslutning, der skal tages politisk. Alt andet er uforsvarligt, siger John Nielsen.

Kirker ikke bygget til det

En sangaften i Hvejsel Kirke ved Jelling endte ifølge Vejle Amts Folkeblad med, at 12 ud af 18 deltagere efterfølgende blev testet positive for covid-19. Den lokale sognepræst fortæller til avisen, at alle retningslinjer blev fulgt.

Det er ifølge John Nielsen et eksempel på, at smitte let kan sprede sig i kirkerummene. Selv om de opdaterede retningslinjer siger, at der skal gøres rent og luftes ud mellem gudstjenesterne.

- De fleste kirker er ikke bygget til, at der effektivt kan luftes ud. Det kan ganske enkelt ikke lade sig gøre. Efter en hurtig rundtur på nettet kan jeg se, at mange kirker sågar planlægger adskillige gudstjenester efter hinanden, siger John Nielsen.

Ekspert: Tænk dig grundigt om

En professor i immunologi opfordrer alle danskere til at overveje, om årets julegudstjeneste er nødvendig.

- Man skal tænke sig grundigt om, før man gør det. Man er ikke selv herre over situationen. Selv om man selv tager alle forholdsregler ved man ikke, hvordan personen ved siden af opfører sig, siger Jan Pravsgaard Christensen fra Københavns Universitet.

Joy Mogensen har været kultur- og kirkeminister siden juni 2019. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

DR forsøger at få en kommentar fra kirkeminister Joy Mogensen til, at fagforbundene ikke støtter ordlyden, der blev sendt ud mandag.

I mandagens pressemeddelse opfordrer hun blandt andet til, at man undgår sang i kirken.

- Jeg kan godt forstå den bekymring, som der er givet udtryk for fra flere sider. Derfor er det godt, at sundhedsmyndighederne nu har dobbelttjekket og strammet op på retningslinjerne. Nu gælder det om, at præster, menighedsråd, biskopper og de ansatte finder løsninger lokalt, som alle kan være trygge ved, udtaler Joy Mogensen.

Facebook
Twitter