KL: Enhedslistens krav går ud over de svageste ældre

Kommunernes Landsforening er glade for regeringens tilbud om flere penge til de ældre. Men KL frygter øremærkning, som Enhedsliste foreslår.

Formanden for Kommunernes Landsforening, Erik Nielsen, frygter, at Enhedslistens badekrav går ud over de svagste ældre. (© DR)

Det er positivt, at der sikres flere penge til de ældre i forbindelse med finansloven for 2014. Men kravet om minimumsrettigheder, som Enhedslisten kræver, risikerer at gøre mere skade end gavn, mener Kommunernes Landsforening (KL).

- Det er et ædelt motiv at give flere penge til de ældre. Det er vi glade for. Det er også et ædelt motiv, at man mener, man skal standardisere, at de ældre kan få to bade om ugen, siger formanden for KL, Erik Nielsen (S).

- Men vi risikerer bare, at det går ud over de svageste ældre, når vi spreder det hele ud bredt.

Lad os klare det lokalt

Kommunerne har de senere år været holdt i kort, økonomisk snor. Derfor bifalder KL, at der nu kommer flere penge. Men kommunerne frygter, at Christiansborg-politikerne tilsidesætter det kommunale selvstyre ved at indføre et retskrav om, hvor tit de ældre kan komme i bad.

- Bloktilskud målrettet mod enkelte områder strider imod, hvordan man skal kunne prioritere ude i kommunerne. Vi har lige haft kommunalvalg, hvor vi har valgt kommunalpolitikere over hele landet, hvis fornemste opgave er at sørge for servicen ude i kommunerne. Lad nu dem bestemme, hvad det er for et niveau, der skal være. Det er jo det, de er valgt til, siger Erik Nielsen.

Ældre Sagen: Ja tak til badekrav

Mens KL frygter, at Enhedslistens krav om to ugentlige bade bliver til lov, bakker Ældre Sagen op om kravet.

- Kommunerne er presset på hjemmehjælpen, hvor der er skåret kraftigt de seneste år. Minimumkravet kan være med til at bremse den nedadgående tendens og sikre, at folk får en rimelig behandling, siger souschef hos Ældre Sagen Jens Højgaard til Ritzau.

Facebook
Twitter