Klagede over Sofie Carsten Nielsens håndtering af krænkelse: 'Sofie gjorde mere skade end gavn'

En af de kvinder, der har fortalt om krænkelser hos De Radikale, var så skuffet over Sofie Carsten Nielsens behandling af hende, at hun klagede til landsformanden. Sofie Carsten Nielsen beklager.

Sofie Carsten Nielsen møder pressen efter at De Radikale Venstre har holdt krisemøde i Hovedstadens Radikale Vælgerforening i København, søndag den 18. oktober 2020. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

- Hvad? Hvad sker der lige hér?

- Hvor var min historie, tænkte jeg, da jeg læste Kvinfos rapport?

Lige meget hvor mange gange Gry bladrede i Kvinfos rapport over 30 sider, kunne hun ikke finde sin version af historien. Gry og 39 andre personer har ladet sig interviewe af videnscenteret Kvinfo, som De Radikale havde sat til at undersøge seksuelle krænkelser i partiet.

Om, hvad der skete. Om, hvordan De Radikales ledelse reagerede, når kvinderne henvendte sig. Men af hensyn til personernes anonymitet, så fremgik historierne ikke af den rapport, som De Radikale og Kvinfo havde givet pressen.

Nu deler Gry igen sin historie. Denne gang til DR om, hvordan hun oplevede at blive udsat for seksuelt krænkende adfærd fra et ældre medlem af De Radikales bagland til en fest. Og hvordan partiet behandlede sagen efterfølgende.

- Det var dobbeltmoralsk, og det er den historie, som jeg mener ikke er blevet fortalt, fortæller Gry.

Blandt andet fortæller hun om et opkald fra Sofie Carsten Nielsen (R), der dengang var en del af partiledelsen, og som siden er blevet politisk leder. Et opkald som ifølge Gry "gjorde mere skade end gavn".

Gry, som vi kalder kvinden i artiklen her, er anonym i denne fortælling.

Hvorfor ikke stille dig frem med navn, når du ønsker, at historien kommer frem?

- Jeg ville formentlig blive stemplet for evigt.

DR Nyheder er bekendt med hendes rigtige navn.

Fest i ungdomspartiet

Sagen begyndte til en fest i Jylland i 2014. Hos Radikal Ungdom, men adskillige personer fra moderpartiet deltog også. Heriblandt en mand, der er et etableret medlem fra de Radikales bagland. Gry var på daværende tidspunkt 18 år.

- Jeg kom til at sidde ved siden af manden. Han blev fuld. Temmelig fuld. Han fortalte om prostituerede. Og så blev han fysisk.

Manden placerede sin hånd på Grys inderlår, fortæller hun:

- Altså, når jeg siger inderlår, så er det ikke hér, siger hun og placerer sin hånd lidt over knæet.

Gry rejste sig fra bordet. Det hjalp ikke, fortæller hun.

- På et tidspunkt fanger han mig ovre i et hjørne af lokalet, hvor han bliver fysisk. Tager fat i mig og er sur over, at jeg ikke vil være sammen med ham, fortæller Gry.

Sofie Carsten Nielsen (R) svarede umiddelbart efter sin tiltrædelse som politisk leder på pressens spørgsmål om krænkelsessager hos De Radikale:

- Sorry på foreningens vegne

Hændelserne til festen bliver i dag bekræftet af daværende medlem af Radikal Ungdom Simon Hjorth Paludan.

- Ja, det var sådan, det var, siger han.

Allerede dagen efter festen vendte han sagen med Gry i en chatsamtale:

- Sorry på foreningens vegne, skrev Simon Hjorth Paludan.

Gry svarede:

- Det var ret ubehageligt.

Simon Hjorth Paludan svarede tilbage:

- Det er da også ALT for meget, føj.

DR har konfronteret manden fra festen med historien, men han siger, at han ikke kan huske aftenens detaljer. Han afviser ikke historien.

- Jeg er utrolig ked af, at der går én rundt med et dårligt indtryk. Jeg kan ikke erindre det, men jeg vil ikke gå i krig mod den opfattelse.

Oprydning går i gang

Gry gik ikke videre med sagen.

Hvorfor ikke?

- Sådan var stemningen bare ikke i 2014. I stedet så holdt jeg mig væk fra arrangementer, hvor han kunne tænkes at dukke op.

I 2019 begyndte stemningen dog at skifte i politik. MeToo-bølgen begyndte at rulle i, og flere afsløringer af seksuelle krænkelser i de politiske ungdomspartier blev forsidestof. Det blev afsløret, at der var en anklage om voldtægt i Liberal Alliances Ungdom. Hos Socialdemokratisk Ungdom måtte formanden trække sig, da fem kvinder havde fortalt om seksuelle krænkelser.

Så da formanden for Radikale Ungdom, Sigrid Friis, i begyndelsen af 2019 opfordrede alle fra ungdomspartiet, som havde oplevet krænkelser, til at henvende sig, tænkte Gry, at det var på tide, at hun fortalte sin historie.

- Den opfordring fik mig til at henvende mig.

Et opkald fra Sofie Carsten Nielsen

Grys henvendelse til ungdomspartiets formand om hændelserne til festen nåede hele vejen op til De Radikales ledelse på Christiansborg. Den 11. marts 2019 ringede Sofie Carsten Nielsen (R) til Gry. Dengang var Sofie Carsten Nielsen medlem af den øverste ledelse under den daværende politiske leder, Morten Østergaard (R).

Gry havde lige forladt sin lejlighed i Aarhus og var gået ned i gården, da telefonen ringede. I den anden ende af røret var Sofie Carsten Nielsen.

- Jeg kan ikke huske den præcise ordlyd af telefonsamtalen, men den overraskede mig. Det var jo hende, som sagde, at alt skulle frem i lyset.

- Det var imidlertid slet ikke den Sofie Carsten Nielsen, jeg oplevede at have i røret, fortæller hun.

Efter samtalen gik Gry op i sin lejlighed.

- Så sad jeg dér. Det var ubehageligt. Tænkte: Hvad fik jeg lige ud af det? Kort tid efter ringede jeg til mine forældre, fortæller Gry i dag.

Klagede til landsformanden

- Jeg overvejede at stå frem. Med navn. Min far anbefalede at lade være. Jeg overvejede det igen, men rådet fra mine venner var: Gør det ikke.

Men samtalen blev ved med at spøge i hovedet på Gry. I september 2020 klagede hun derfor over Sofie Carsten Nielsen til De Radikales landsformand, Svend Thorhauge, i en sms, som DR er i besiddelse af:

Her kommer, hvad Gry derudover skrev i sin sms til landsformanden:

Gry står ikke alene med oplevelsen

17 dage efter Grys sms-besked til landsformanden, hvor hun klagede over Sofie Carsten Nielsen, måtte Morten Østergaard i oktober 2020 gå af på grund af netop en krænkelsessag. Det banede vejen for Sofie Carsten Nielsen, som indtog rollen som politisk leder med bemærkninger om, at krænkelser aldrig kan accepteres. Hammeren skulle falde.

Sådan oplevede det daværende medlem af De Radikales folketingsgruppe Ida Auken det ikke. Hun stod i oktober frem og beskyldte Sofie Carsten Nielsen for at lukke øjnene og holde krænkelsessager inden for egne rækker.

I løbet af efteråret fik medierne fat i en sms fra Sofie Carsten Nielsen til Ida Auken. Af den fremgik, at Sofie Carsten Nielsen godt vidste, at der var problemer i forhold til Morten Østergaard. Hun skrev i sin sms til Ida Auken:

- Vi har talt om mange gange, at Morten var klam, at han har taget dig på røven fx.

På Facebook skrev Ida Auken:

- Så jeg er ikke i tvivl om, at Sofie Carsten Nielsen vidste, hvordan Morten Østergaard opførte sig og valgte at dække over ham i stedet for at tage det nødvendige opgør.

- For partiets skyld

Gry læste Ida Aukens opslag på Facebook.

- Det er jo præcis den samme oplevelse, som jeg havde.

Derfor skrev Gry i en besked til Ida Auken om sine oplevelser:

Roserne sendte Gry i stedet til landsformand Svend Thorhauge:

I dag siger Ida Auken:

- Jeg kan bekræfte, at jeg fik den besked. Men derudover har jeg ikke flere kommentarer.

Sofie Carsten Nielsen afviste beskyldningerne fra Ida Auken, som senere forlod partiet med begrundelsen, at hun var uenig i Sofie Carsten Nielsens og partiets politiske linje.

Radikale satte undersøgelse i gang

I efteråret 2020 bad De Radikale så videnscenteret Kvinfo om at undersøge omfanget og karakteren af seksuel chikane i partiet.

- Vi skal have ryddet op. Så vi kan skabe den forandring, vi ønsker, skrev Sofie Carsten Nielsen på Facebook, da hun som nytiltrådt politisk leder sammen med partiets forretningsudvalg satte gang i undersøgelsen.

Gry deltog i undersøgelsen ved at dele sin fortælling om hændelserne til festen og om det opfølgende telefonopkald fra Sofie Carsten Nielsen. Interviewet strakte sig over en time. Det blev ikke offentliggjort, fordi alle var lovet anonymitet af Kvinfo.

I stedet kunne man i Kvinfos rapport se tallene:

Ud af de 191 besvarelser fra kvinder, havde de 18 procent oplevet uønskede fysiske berøringer som kys, klap og omfavnelser. Syv procent havde oplevet at blive gramset på eller fastholdt mod deres vilje.

I alt 40 personer var blevet interviewet eller deltog i fokusgrupper. Deres historier er hos Kvinfo. På side syv i rapporten kunne man læse, at af dem, der henvendte sig til ledelsen med en sag, svarede 29 procent til Kvinfo, at de ikke var tilfredse med ledelsens håndtering.

Sofie Carsten Nielsen fortalte efter sin tiltrædelse som politisk leder om håndteringen af Morten Østergaards krænkelsessag:

Blev spurgt, om sanktion var passende

I dag er Gry ikke længere medlem af Radikale Ungdom og har sagt farvel til politik.

- Jeg har bare fortalt til Kvinfo, hvordan det foregik. Sagt, at mit indtryk var, at der skulle lægges låg på. Jeg er ikke længere med i Radikal Ungdom.

- Jeg var jo sådan set færdig med denne her sag, men fordi Sofie Carsten Nielsen selv har sagt, at alt skulle frem, så fortæller jeg min historie nu.

Manden, som Gry oplevede sig krænket af, er stadig en del af partiet. DR har været i kontakt med ham, og han fortæller, at landsformand Svend Thorhauge på et tidspunkt dukkede op hjemme i hans lejlighed for at tale om sagen. Det møde varede cirka én time.

Er det rigtigt, at sanktionen blev, at du skulle drikke lidt mindre?

- Det kan sagtens være. Det er i hvert fald ikke noget dårligt råd, men dét jeg tog med fra samtalen var, at jeg skulle være mere forsigtig.

Blev du frataget poster?

- Det tilbød jeg selv, men det var ikke nødvendigt, fik jeg at vide.

Så du blev på dine poster?

- Ja.

Gry har ikke været i kontakt med Sofie Carsten Nielsen siden telefonopkaldet.

Sofie Carsten Nielsen beklager

Det har ikke været muligt at få et interview med Sofie Carsten Nielsen. I stedet har hun via pressechefen sendt et skriftligt svar, hvor hun beklager:

- Jeg kan kun beklage, at hun - kvinden - har haft den opfattelse. Vi kan desværre konstatere - også med baggrund i KVINFOs rapport - at for mange har en oplevelse af, at deres sag ikke er håndteret ordentligt.

- Derfor har vi nu en samværspolitik, der beskriver regler for, hvordan vi er sammen og konsekvenser og procedurer, hvis reglerne brydes. Vi har også oprettet en uafhængig kontaktinstans, som kan håndtere både gamle og nye sager uafhængigt og kompetent.

- Jeg vil opfordre alle, der ønsker det at indberette deres sag her til en genbehandling. Det gælder også kvinden i denne sag, hvis hun ikke allerede har gjort det.

FacebookTwitter