Klima, MeToo og udlændingepolitik får Rohde til at forlade De Radikale: 'Feminismen kører retsstatsprincipper på møddingen'

Jens Rohde bliver den syvende politiker, der forlader sit parti for at blive løsgænger.

Jens Rohde efter mødet i den Sorte Diamant i København, hvor Morten Østergaard trak sig som politisk leder. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Jens Rohde har meldt sig ud af Det Radikale Venstre. Dermed bliver han den syvende politiker, der siden folketingsvalget i 2019 forlader sit parti for at blive løsgænger.

Da Morten Østergaard i oktober sidste år trak sig som politisk leder for De Radikale efter en intern sag om krænkelser, udløste det en magtkamp om at blive hans efterfølger. Og her stod Jens Rohde på det tabende hold.

Sammen med Lotte Rod og Marianne Jelved bakkede han op om Martin Lidegaard som ny leder, mens resten af folketingsgruppen ville have Sofie Carsten Nielsen, som blev valgt.

Og få måneder efter det nederlag forlader Jens Rohde så partiet.

I en lang opdatering på Facebook forklarer Rohde baggrunden for sin beslutning.

Der er særligt tre områder, hvor de Radikale ifølge Jens Rohde er for aktivistiske og går mere op i at råbe højt end at skabe brede forlig hen over midten.

Det er klima, MeToo og udlændingepolitik.

'Feminismen kører retsstatsprincipper på møddingen'

Først klima. Han anerkender behovet for en ambitiøs klimapolitik, men mener, at De Radikale mangler at finde balancen.

- Men statsministeren har jo fuldstændig ret i, at livet også skal kunne leves i både land og by. Vi kan ikke alle sammen cykle på arbejde. Vi har ikke alle sammen råd til at indfri et billån på en brændstofmotor og skifte den ud med el, skriver han blandt andet.

Han mener heller ikke, at partiet har balancen med, når det gælder MeToo og identitetspolitik.

- Når det gælder feminismen, køres alle retsstatsprincipper ud på møddingen, skriver Jens Rohde.

Og endelig udlændingepolitikken. Jens Rohde forklarer, at han respekterer værdier om medmenneskelighed og retssikkerhed. Problemet er bare, at partiet står fuldstændig isoleret.

- Hvad hjælper det den enkelte, hvis vi står uden for stadion, mens de andre spiller inde på banen? skriver han.

Ikke ung med de unge mere

Samlet set får det Jens Rohde til at drage den konklusion, at han ikke længere hører hjemme i partiet.

- Alt hvad Radikale Venstre står for på disse tre områder, er helt legitimt. Og det kan være lige så rigtigt og godt som andet og alt, hvad jeg måtte mene. Jeg har absolut ikke patent på sandheden. Men jeg kan ikke se mig selv i det.

- Derfor befrier jeg mig selv i dag. Og jeg befrier Radikale Venstre, der gerne vil den aktivistiske klima- og identitetspolitiske vej. En vej som mange særligt unge mennesker ganske sikkert er glade for. Jeg kan bare ikke finde ud af at være ung med de unge, og målet kommer ikke til at hellige midlet for mig, heller ikke i klima- eller MeToo-politik, skriver Jens Rohde.

DR Nyheder har uden held forsøgt at få et interview med Jens Rohde. Det har heller ikke været muligt at få den radikale top i tale. Men på Facebook skriver Sofie Carsten Nielsen:

- Jeg er ærgerlig over, at Jens ikke føler sig hjemme i vores parti. For vi har og skal altid have plads til stor forskellighed. Og stor uenighed. Meninger og ideer skal mødes og brydes, hvis vi skal skabe reel forandring, skriver hun.

Samtidig understreger Sofie Carsten Nielsen, at partiet holder fast i de grønne ambitioner og princippet om, at alle uanset køn er lige meget værd.