Klima- og energiminister vil sænke klimaambition

Den nye regering vil sænke målsætningen for C02-reduktionen i 2020, skriver Altinget. Uansvarligt, siger SF.

- Vi synes, at hvis vi når 37 procent, så er det rigtig fint, siger Lars Christian Lilleholt til Altinget. Dermed foreslår han at skrue ambitionen om at nedsætte CO2-udledningen ned med tre procentpoint. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Energi-, forsynings, og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) vil sænke Danmarks klimaambitioner.

Hidtil har målet været at sænke CO2-produktionen med 40 procent inden 2020, men ministeren mener, at det vil være for dyrt for dansk erhvervsliv.

- Det med 40 procent CO2-reduktion er ikke vores politik. Det vil være rigtig dyrt for det danske samfund at nå den målsætning, og derfor indgår det ikke i vores overvejelser. Vi synes, at hvis vi når 37 procent, så er det rigtig fint, siger han til Altinget.

DF er positive

Udmeldingen fra ministeren vækker glæde hos Dansk Folkeparti.

Partiet har været skeptisk for det oprindelige mål på 40 procent, fortæller Dansk Folkepartis klima- og energiordfører, Mikkel Dencker, som kalder ministerens udmelding for en pragmatisk og realistisk beslutning.

Hos SF er man derimod ikke lun på idéen, lyder det fra formand Pia Olsen Dyhr.

- Det er uansvarligt, fordi det kommer lige før det afgørende klimatopmøde i Paris i december. Danmark er et foregangsland, og et tilbageslag vil blive noteret, siger hun til Altinget og fortsætter:

Holde gammelt flertal fast

- Derfor vil SF arbejde for at holde det gamle flertal fast på de 40 procent, så vi kan afværge Venstres bagstræberiske klima og erhvervspolitik.

Heller ikke Enhedslisten er begejstret for V-regeringens beslutning.

- Det er ganske enkelt en katastrofe, at regeringen lægger op til at slække på de danske klimamål, siger Enhedslistens klimaordfører, Maria Reumert Gjerding.

Det nuværende mål om at reducere C02-udslippet med 40 procent blev aftalt mellem SR-regeringen, Konservative, Enhedslisten og SF.

Altinget skriver, at Konservative står fast på 40 procent-målet, men er åben for at snakke med den nye regering, om "man kan lave noget, som er endnu bedre".

/ritzau/

Facebook
Twitter