Klimaaftale for landbruget er faldet på plads

Regeringen indgår bred aftale om grøn omstilling af det danske landbrug.

Det her er Danmarkshistorie, siger fødevareminister Rasmus Prehn (S), der netop har indgået en klimaaftale for landbruget med et bredt flertal af partierne. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)

Her til aften er en længeventet klimaaftale for landbruget faldet på plads.

Forhandlingerne har været i gang siden foråret, og møderne har for længst passeret de 60 styks. Men nu er regeringen sammen med et bredt flertal i Folketinget altså blevet enige om, hvordan og hvor meget landbruget skal bidrage til at nå målet om at reducere Danmarks samlede CO2-udledning med 70 procent inden 2030.

- Det her er Danmarkshistorie. Det er klimahistorie. Vi har landet en stor, bred politisk aftale om landbruget, der viser vejen til en CO2-reduktion på 7,4 millioner tons, siger fødevareminister Rasmus Prehn (S), der netop er trådt ud fra forhandlingerne sammen med de andre partier.

Med aftalen står det klart, at landbruget skal nedbringe udledningen af drivhusgasser med 55 til 65 procent frem mod 2030. Aftalen lægger desuden fast, at udledningen af kvælstoffer skal reduceres med 10.800 ton i 2027.

Borgerlige partier er glade

Hos de borgerlige partier, der tidligere har slået et slag for at få tilført flere penge, er man tilfredse med aftalen.

- Det tog noget tid, men gode ting er også værd at vente på. Det er en aftale, der sikrer en grøn omstilling og sikrer arbejdspladser. Det betyder noget, fordi dansk landbrug ønsker at gå forrest med den grønne omstilling, og det gør vi nu, siger Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

Regeringen har fået aftalen på plads med et bredt flertal af Folketingets partier. Det drejer sig om Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Kristendemokraterne.

Partierne har desuden en fælles ambition om, at nå reduktioner på otte millioner ton i 2030, og derfor vil man i 2023 gøre status og drøfte, hvordan det kan indfries.

- Det er en god aftale, fordi den sikrer omstilling og fastholder arbejdspladser i Danmark, hvilket er noget, vi har kæmpet for i blå blok. Det er næsten alle folketingets parti, der er med i aftalen, og det siger noget smukt om det danske demokrati, siger Liberal Alliances Alex Vanopslagh.

Enhedslisten siger ja, men er stadig ikke henrykt

En af dem, der stadig ikke er tilfreds, er Mai Villadsen, der er politisk ordfører for Enhedslisten.

Alligevel har partiet dog valgt at gå med, selv om aftalen stadig ikke er ambitiøs nok.

Hvorfor er Enhedslisten så alligevel gået med?

- Vi har tænkt os at være den grønne vagthund for at sikre, at der rent faktisk kommer handling bag ordene. Sker det ikke, råber vi op for at sikre, at det sker via reguleringer, siger Mai Villadsen.

De langstrakte forhandlinger har stået på siden foråret og blev sat på pause hen over sommerferien. Da ferien var ovre, blev forhandlingerne genstartet, da først regeringen kom med sit udspil, hvorefter de borgerlige partier fulgte trop med deres bud.