Klimademonstrant-sag bekymrer politikere

Enhedslisten kalder justitsministeren i samråd, efter at politiet har gennemtrawlet fortiden for 178 lovlige klimademonstranter. Også SF er bekymret.

En særlig 'COP15 Efterforskningsenhed' har den seneste tid indsamlet oplysninger fra ind- og udland om de hundredevis af klimademonstranter, der under klimatopmødet i København i 2009 blev frihedsberøvet af politiet. (Foto: Peter Helles Eriksen © Scanpix)

Den nye justitsminister Morten Bødskov skal nu i samråd for at forklare, hvorfor politiet ser ud til at ville bruge blandt andet Facebook-aktivitet til at retfærdiggøre danmarkshistoriens største masseanholdelse.

Københavns politi har gennemtrawlet internettet, Facebook og egne arkiver for at finde belastende sager på de 178 personer, som har fået byrettens ord for, at de blev ulovligt masseanholdt i forbindelse med klimatopmødet i december 2009. Den grundige gennemgang af personernes forhold er foretaget forud for ankesagen i landsretten, som begynder i dag.

Det er Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper, som på baggrund af det vil kalde justitsministeren i samråd.

Overvejer lovændringer

Hun mener, det kan blive nødvendigt med lovændringer, hvis man på grund af deltagelse i den offentlige debat på Facebook kan blive anholdt "efter politiets forgodtbefindende" i en fredelig demonstration.

- Den yderste konsekvens er jo, at man som borger ikke tør bruge sin forsamlingsfrihed, skriver hun i en pressemeddelelse.

Holder øje med sagen

SF's retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt er også bekymret og vil holde øje med, hvordan sagen i landsretten udvikler sig.

- Jeg undrer mig over, at man går ind og undersøger folks baggrund med henblik på at underminere folks troværdighed. I udgangspunktet bør det være de objektive sagsakter, der er afgørende, siger hun til DR Nyheder.

Justitsminister Morten Bødskov vil på baggrund af sagsforløbet ved landsretten vurdere, om lømmelpakken, der blev vedtaget for to år siden, skal ændres.

R-ordfører demonstrerede selv

Den nye radikale retsordfører Jeppe Mikkelsen vil ikke kommentere konkret på retssager, der kører. Men han finder det oplagt at kigge lømmelpakken, som ingen af de fire partier i rød blok støttede, efter i sømmene.

- Jeg var selv til COP15-demonstrationen. Men jeg ville tænke mig om en ekstra gang, hvis det betød, at jeg ville få screenet mit privatliv i en femårs-periode, siger Jeppe Mikkelsen, der dog ikke blev anholdt i 2009.

Facebook
Twitter