Klimaforhandlinger er skudt i gang: 'Ambitionsniveauet skal i vejret'

Regeringen har spillet ud med blandt andet to energiøer, men flere partier mener ikke, det er ambitiøst nok.

Folketingets partier er gået i gang med sættemøde om klimaforhandlinger med Folketingets partier i Finansministeriet i København. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)

Nu er det nu.

Efter et folketingsvalg, der i høj grad handlede om klimadagsordenen, mange måneders venten og en klimalov, har partierne i Folketinget her til aften taget fat på den del, der for alvor skal rykke noget:

Den første del af klimahandlingsplanen.

Klokken 19.30 er partilederne og klimaordførerne troppet op i Finansministeriet, hvor finansminister Nicolai Wammen (S), Klima- og Energiminister Dan Jørgensen (S) og miljøminister Lea Wermelin (S) er klar til den første af flere forhandlinger. Det er med udgangspunkt i regeringens udspil, der blev præsenteret i sidste uge.

Her sagde regeringen blandt andet, at Danmark som det første land i verden skal have to energiøer med havvind. Det var en af hjørnerne i regeringens plan til, hvordan CO2-udslippet kan reduceres med 70 procent i 2030 i forhold til niveauet i 1990.

Men regeringens udspil er ikke ambitiøst nok, lyder det her til aften fra flere af de partier, der er mødt op til forhandlingerne. Her kan du se, hvilke ønsker og krav de har med sig under armen i aften:

1

Enhedslisten

(Foto: © LISELOTTE SABROE, Scanpix)

Enhedslisten går blandt andet til forhandlingerne med et ønske om mere havvind, et kulstop i 2025 og en mere ambitiøs plan for udskiftning af olie- og naturgasfyr.

- Vores hovedbudskab inden forhandlingerne er, at ambitionsniveauet skal i vejret, og regningen skal betales af de allerstørste CO2-udledere. Vi bliver nødt til at bruge nogle metoder, der ikke er brugt før, og det er blandt andet at indføre afgifter og skatter, siger miljøordfører Mai Villadsen og fortsætter:

- Vi har lavet en målsætning for 2030, og denne her plan fra regeringen når kun ti procent af vejen. Det er alt for lidt.

2

SF

(Foto: © Claus bech, Scanpix)

SF vil gå efter langt større CO2-reduktioner. Blandt andet ønsker man, at alle oliefyr og næsten alle naturgasfyr skal være væk i 2030, og at der skal indføres energisparekrav for kommuner og regioner og bygges energiøer og to havvindmølleparker.

- Vil vi have mindre forurening og mindre CO2, skal vi kigge på afgifter. Det har vi gjort tidligere på vand og energi, og det virker. Til gengæld kan vi så lette dem de steder, hvor vi gerne vil have folk til at gøre noget mere for eksempel i forhold til overskudsvarme eller elafgiften, siger SF's formand Pia Olsen Dyhr og fortsætter:

- Vi ønsker, at vi sætter alle sektorer løs i aften og diskuterer både landbug, transport og energieffektivitet, og ikke kun det regeringen lægger op til. Der er vi nødt til at være mere ambitiøse.

3

Radikale

(Foto: © LISELOTTE SABROE, Scanpix)

Radikale vil blandt andet have en grøn skattereform med skattelettelser til virksomheder og borgere, der skal genstarte økonomien, og når virksomhederne er modne til det og har fået luft efter coronakrisen, skal CO2-afgifter indfases frem mod 2030.

Partiet ønsker ligeledes at forbyde salget af benzin- og dieselbiler allerede i 2025.

- Det udspil, der er kommet, er lidt som at klippe hæk med en neglesaks. Det tager alt for lang tid, og vi skal have større ambitioner ind i de her forhandlinger. Vi skal i gang med markant at udbygge vindenergien i Danmark, energieffektivere industrien, tage fat om de offentlige indkøb af for eksempel benzinbiler og udfase sårbar landbrugsjord, hvis vi skal nå vores mål, siger Radikales leder Morten Østergaard.

4

Venstre

(Foto: © Claus bech, Scanpix)

Venstres hovedbudskab forud for forhandlingerne er, at man godt kan være et rigt land med vækst og samtidig gøre det bæredygtigt.

- Vi skal ikke skubbe gode danske arbejdspladser til udlandet, for så skubber vi også CO2-udledningen og klimagasudledningen ud. Vi skal vise verden, at det er muligt at lave en grøn omstilling samtidig med, at man styrker væksten og beskæftigelsen, og uden at det bliver et træls land at leve i, siger Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen.

5

De Konservative

(Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

De Konservative savner en plan for, hvor meget hver enkelt sektor skal levere, for at man kan nå 2030-målsætningen.

- Vi skal ikke ende med, at der er sektorer, der står tilbage til sidst og må æde resten, siger formand for de Konservative Søren Pape Poulsen og fortsætter:

- I forhold til skatter og afgifter når det gælder den grønne omstilling, er vi ikke forskrækkede. Vi vil bare ikke have, at det samlede skattetryk stiger. Man kan sagtens forestille sig, at man skal omlægge nogle skatter og afgifter.

6

Dansk Folkeparti

(Foto: © LISELOTTE SABROE, Scanpix)

For Dansk Folkeparti er det primære mål, at den grønne omstilling skal ske i samarbejde med erhvervslivet.

- Der skal være særlig fokus på vækst og beskæftigelse. Vi står midt i en coronakrisen og har tabt masser af arbejdspladser, så nu skal vi ikke til at gennemføre en klimapolitik, der koster arbejdspladser, siger formand for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl og fortsætter:

- Vi skal huske på, at danske familier er bundet op på tryghed omkring deres økonomi, og derfor skal klimaindsatsen gå hånd i hånd med vækst og beskæftigelse.

7

Nye Borgerlige

(Foto: © Claus Fisker, Scanpix)

Nye Borgerlige går ikke ind for målsætningen om 70 procents reduktion i 2030.

Klimaordfører Peter Seier Christensen tager til forhandlingerne for at undgå, at partierne laver dyrere aftaler.

8

Alternativet

(Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

- Udspillet, der er kommet, kan vi godt se en del forbedringer i. Vi har en masse forslag med i tasken. Blandt andet i forhold til hele landsbrugsområdet, hvor vi gerne ser mere grønt landbrug og mere natur og vildt land i forhold til biodiversiteten. Så mangler der også tiltag på vindmølleområdet, siger Alternativets politiske leder Josephine Fock.

9

Liberal Alliance

(Foto: © Philip Davali, Scanpix)

Liberal Alliance stod sammen med Nye Borgerlige uden for klimaaftalen om at reducere med 70 procent i drivhusgasserne frem til 2030.

Liberal Alliance deltog alligevel i aftenens forhandlinger i form af formand Alex Vanopslagh.

Han mener, at flere af de projekter, der blev præsenteret fra regeringens side, er for dyre. Han ser gerne, at man eksempelvis sænker afgifterne på el og overskudsvarme.

- Så bliver de virksomheder, der vælger grønne løsninger på energifronten, ikke straffet af afgifter, sagde han tirsdag til Ritzau

Artiklen er opdateret onsdag den 27. maj klokken 12:00 med oplysningerne om Liberal Alliances synspunkter. Partiet valgte ikke at stille op til interview inden forhandlingerne i går, hvorfor oplysningen ikke var medtaget.