Klimaminister: Borgerforslag om klimalov sparker en åben dør ind

Regeringen arbejder allerede efter flere af forslagets principper, siger minister.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt tager positivt imod det borgerforslag, som en række grønne organisationer har fået mere end 50.000 borgere til at skrive under på. (Foto: © Sophia Juliane Lydolph, Scanpix)

Mere end 54.000 støtter til et borgerforslag om en ny klimalov, der nu skal behandles i Folketinget, er udtryk for en stor og sund interesse for den grønne dagsorden.

Det mener energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V), der nu ser frem til at arbejde med forslaget i Folketinget, hvor det vil blive fremsat som et beslutningsforslag.

- Det er udtryk for, at der er en stor interesse for klimaet og for klimapolitikken. Det hilser jeg selvfølgelig velkommen, men det er også sådan, at det selvfølgelig er politikerne, der lovgiver, siger Lars Christian Lilleholt til DR Nyheder.

Bag forslaget står '92-gruppen', der er et "forum for bæredygtig udvikling" og er et samarbejde mellem 24 danske miljø- og udviklingsorganisationer.

Oppositionen har allerede nu meldt ud, at den støtter borgerforslaget, ligesom partierne vil have behandlet spørgsmålet hurtigt i Folketinget. Det oplyser Socialdemokratiets klimaordfører, Jens Joel, på vegne af de rød-grønne partier, der nu indkalder til en hurtig forespørgsel om loven.

Regeringen vil efterleve Paris-aftale

Ifølge klimaministeren sparker borgere og organisationer dog en åben dør ind med forslagets seks principper.

- Mange af de forslag, der er, er som at sparke en åben dør ind, fordi det er forslag, som regeringen allerede arbejder for at gennemføre, siger Lars Christian Lilleholt og uddyber.

- Der er en lang række af de forslag, som er kommet her, som jeg kan bakke op om, og som flugter rigtig godt med regeringens politik. Vi har et forslag om, at Danmark skal være klimaneutralt i 2050. Det passer jo ganske godt med, at Danmark skal øge sit bidrag for at nå Paris-aftalens mål, som er et af de forslag, som ligger i det her.

Klimalov skal sikre Klimarådet

Konkret foreslår forslagsstillerne at indføre en ny klimalov, der følger seks principper. For det første skal Danmark yde sit bidrag til at nå Paris-aftalens mål, ligesom der skal sættes femårige delmål mindst 15 år frem i tiden.

Forslagsstillerne ønsker også, at klimahensyn skal integreres i andre politikker. Det skal blandt andet ske ved, at der i forbindelse med nye lovforslag, hvor regeringen "bør sikre, at der udarbejdes en særskilt beregning af forslagets konsekvenser for klimaet", lyder det i forslaget.

Forslagsstillerne foreslår også, at Danmark skal være drivkraft i international klimapolitik, ligesom Klimarådet skal styrkes og sikres uafhængighed.

Sidstnævnte er en sag, der trækker tråde tilbage til den politiske debat i slutningen af sidste år. Her stoppede formanden for rådet efter en kritisk rapport om regeringens politik. En sammenhæng, som Lars Christian Lilleholt ved flere lejligheder har afvist.

Ministeren slår da også fast, at han støtter forslaget om at styrke Klimarådet.

- Det er jeg da 100 procent enig i. Det er også derfor, at Klimarådet arbejder fuldstændig uafhængigt og kan komme med de forslag og anbefalinger, som de gerne vil.

Er der noget i borgerforslaget, du ikke kan støtte én til én?

- Jamen altså. Nu kigger vi på det, og jeg synes faktisk, der er rigtigt mange gode elementer i det her borgerforslag. Det flugter ganske godt med den retning, som der er bred enighed om i Folketinget.