Klimaminister efter klimaudspil: Plan for landbruget mangler

Der mangler metoder til at begrænse klimabelastningen fra landbruget, siger klimaminister Lars Christian Lilleholt. Eneste alternativ er “at skyde køerne,” siger han.

Tirsdag præsenterede regeringen sit klimaudspil, og det var torsdag aften emnet i ‘Debatten’ på DR2.

Mens regeringen er blevet rost for sine ambitioner på transportområdet og omstillingen til el-biler, -busser og -taxaer, lyder kritikken, at der mangler ambitioner for grøn omstilling af landbruget.

Til kritikken svarer klimaminister Lilleholt (V) torsdag:

- Transport fylder 20 procent af CO2-udledningerne. Det er helt afgørende, at vi kommer i gang med det. Vi er kommet i gang med energi [alle Folketingets partier indgik energiforlig i foråret, red.]. Så er det klart, at i forhold til landbrugsområdet, der har vi en udfordring. Den eneste måde at gøre det på er jo dybest set at skyde køerne. Det ønsker jeg ikke. Man kan sige at på el og energi, der kan vi lave en vindmølle. På transport, der har vi en elbil. Men på landbrug, der mangler vi jo virkelig de rigtige redskaber.

Vært Clement Kjersgaard følger op:

- Vil det sige, at I kommer med en strategi for landbruget en skønne dag?

Ministeren:

- Ja, der kommer da en strategi, også for landbruget på et tidspunkt. Men det afgørende her er, at vi skal finde den rigtige måde at gøre det på. Og det er jo derfor, vi agter at bruge 90 millioner kr. til forskning på området.

Ingen 2030-målsætninger for landbruget

Regeringen annoncerede i forbindelse med energiforliget i foråret, at man først i efteråret var klar til at præsentere sin klimaplan for de såkaldte “ikke-kvotebelagte sektorer”. De er også kendt som de tre b’er: biler, boliger og bønder.

Den plan præsenterede regeringen så tirsdag, men Lars Christian Lilleholt mener ikke, at tiden er moden til at sætte klare mål for omstillingen af landbruget. På spørgsmålet fra Clement Kjersgaard om, hvor meget landbruget skal reducere CO2-udledningerne i 2030, svarer klimaministeren:

- Det kan jeg da ikke sige helt præcist i dag. De kommer til at reducere. Vi skal bare have fundet den rigtige metode til at gøre det på.

Se hele udsendelsen af Debatten på DR2 med Clement Kjersgaard, når han spørger: Hvem løser klimakrisen?

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk