I denne uge fremlægger Klimarådet sin første rapport omkring udfordringerne for dansk klimapolitik. En af konklusionerne er, at Danmark sakker bagud, når det gælder om at være i front på klimaområdet.
- Vi er ikke så langt foran, som vi selv går og tror. I hvert fald ikke når vi ser på det, der reelt betyder noget for klimaet, nemlig vores CO2-udledning, siger formand for Klimarådet og professor i økonomi Peter Birch Sørensen.
Klimarådet, der blev oprettet med klimaloven fra juni 2014, hvor uafhængige eksperter skal rådgive den danske regering med hensyn til klimapolitikken, har sammenlignet den danske klimaindsats med indsatsen i 10 andre rige lande.
- Der ligger vi på en fjerdeplads blandt de 11 lande, som vi har kigget på. Vi bliver overhalet af lande som Sverige, Storbritannien og Holland. Vi ligger altså i et midterfelt af ambitiøse lande på det her område. Det er ikke sådan, at vi ligger i top, og vi ligger bestemt ikke langt foran andre lande.
Lav vækst skyld i CO2-reduktion
Sammenligningen viser, at Danmark har reduceret sin CO2-udledning betydeligt, men det skyldes i høj grad lavere økonomisk vækst end i de øvrige lande og i mindre grad grøn omstilling af økonomien.
- Vi ligger ikke ret langt foran et land som USA. De har været næsten lige så gode til at afkoble deres CO2-udledninger fra den økonomiske vækst. De har så bare haft en højere økonomisk vækst, end vi har, og derfor har de ikke samlet set reduceret deres CO2-udledninger så meget som Danmark, siger Peter Birch Sørensen, formand for Klimarådet.
Regeringen meldte i august ud, at den sænker målet om CO2-reduktion til 37 procent, fordi det er for dyrt for samfundet at nå de 40 procent, som den tidligere regering lagde sig fast på.
Klimarådet vil først afsløre deres anbefalinger til regeringen på et pressemøde på torsdag. Men analysen fra Klimarådets formand er klar.
- I den offentlige debat hører man ofte, at vi i Danmark er langt foran andre lande med hensyn til vores klimaindsats, så nu kan vi godt tillade os at sænke tempoet i et stykke tid. Og der må vi altså bare sige, at der er andre lande omkring os, som har været bedre til at afkoble deres co2-udledninger fra den økonomiske vækst, siger Peter Birch Sørensen.
Regeringen i mindretal på klimamål
Socialdemokraterne mener, at Klimarådets analyse bør få konsekvenser for regeringens klimapolitik.
- Det her dokumenterer sort på hvidt, at det er rent spin, når Venstre-regeringen siger, at der sagtens kan skæres ned på klimaet, fordi vi er så langt foran alle andre, at vi ikke behøver at gøre os umage. Det, mener jeg, er kortsigtet, siger Socialdemokraternes klima- og energiordfører Jens Joel.
For en måned siden fremsatte de konservative et beslutningsforslag, der skal pålægge regeringen at nå målet om 40 procents CO2-reduktion. Der er på forhånd flertal i Folketinget for forslaget, og dermed er der udsigt til, at regeringen kommer i mindretal.
Men Klimarådets rapport og pres fra regeringens eget støtteparti får ikke klima- og energiministeren til at ændre kurs.
- Vi fastholder den klima - og energiaftale, som en bred kreds af partier besluttede sig for i 2012, og som med de nuværende tal betyder, at vi når en CO2-reduktion i 2020 på 37 procent, siger Lars Chr. Lilleholt.
Og hvad så hvis et flertal beslutter noget andet uden om jer?
- Jamen, så sætter vi os ned med den kreds af partier, som beslutter det. Men helt afgørende for regeringen er, at det må ikke koste på vores statsfinanser, det må ikke koste konkurrenceevne, og det må ikke koste danske arbejdspladser.
Klimarådet fremlægger hele sin rapport med navnet "Omstilling med omtanke – status og udfordringer for dansk klimapolitik" på torsdag