København vært for klima-topmøde

København skal være vært for et FN-topmøde i 2009, hvor der skal forhandles en afløser for Kyoto-aftalen på plads. Statsminister Anders Fogh Rasmussen og miljøminister Connie Hedegaard holder pressemøde om sagen kl. 10:00.

København bliver rammen om det næste klimatopmøde i FN i 2009. Der bliver tale om en opfølgning af Kyoto-aftalen fra 1997. (Foto: MICHAEL DALDER © Scanpix)

København skal være vært for et FN-topmøde i 2009, hvor der skal forhandles en afløser for Kyoto-aftalen på plads. Statsminister Anders Fogh Rasmussen og miljøminister Connie Hedegaard holder pressemøde om sagen kl. 10:00

Konferencen i 2009 ventes at blive en meget central klimakonference. Regeringen annoncerede interessen for at være vært i november.

Det vil koste et trecifret millionbeløb at arrangere konferencen, som omkring 10.000 mennesker vil deltage i.

Kyoto-Protokollen blev vedtaget af alverdens lande i december 1997 i den japanske kejserby Kyoto – deraf navnet. Kyoto-Protokollen er et tillæg til klimakonventionen og sætter konkrete lofter over de industrialiserede landes udledninger af CO2 og fem andre drivhusgasser.

Reduktionsmålene er en politisk udfordringVerdens industrilande – herunder Rusland og en række andre tidligere Østlande - er ifølge Kyoto-Protokollen forpligtet til i perioden 2008-2012 at have nedbragt deres samlede udledninger af drivhusgasser til mindst 5% under, hvad de var i 1990. De fleste lande har reduktionsmål mellem 6 og 8%.

Det er reduktionsmål, der er en betydelig politisk udfordring for de fleste lande, idet det kræver et radikalt brud med den hidtidige tendens til stigende CO2-udslip. De fleste industrilandes CO2-udledninger er i dag væsentligt over, hvad de var i 1990.

Overholdelse af kravene i Kyoto-Protokollen indebærer typisk en omlægning af energiforsyningen fra kul, olie og gas til vedvarende energi samt en større indsats for energieffektivitet i industri og husholdninger, transportsektoren, m.v.