Københavns børneborgmester: Vi er nødt til at bygge store institutioner

Økonomi og mange bysbørn gør det umuligt for Københavns Kommune at bygge små institutioner, siger Pia Allerslev (V).

København er en af de kommuner, der bygger store daginstitutioner med plads til langt mere end 100 børn.

Det er institutioner, som en ny forskningsrapport fra Aarhus Universitet helt frarråder, at man bygger, fordi børn ifølge rapporten trives og udvikles bedre i mindre institutioner.

Men der er ingen vej udenom de store børnehaver og vuggestuer i København, siger kommunens børne- og ungdomsborgmester, Pia Allerslev (V).

- Som udgangspunkt bliver vi nødt til at bygge stort. Det handler om de muligheder, der er kvadratmetermæssigt og om det pres, der er, siger hun og forklarer, at der i øjeblikket kommer 100 nye børn til København om måneden.

Handler det også om, at I sparer penge ved at bygge stort?

- Det handler selvfølgelig om økonomi. Alt andet ville være forkert at sige, men det handler også om den glædelige ting, at vi får mange flere børn i København, siger Pia Allerslev.

Det små i det store

Mens den nye rapport tegner et billede, hvor små institutioner er værd at foretrække frem for de store, er Pia Allerslev mere postivt indstillet over for institutionerne med mere end 100 børn.

Hun fremover for eksempel den integrerede institution Eventyrøen på Østerbro i København, hvor der er plads til 350 børn.

- Her kan man se, hvordan vi formår at indrette det små i det store, hvordan vi sørger for at normeringerne er i orden, og hvordan vi sørger for, at det pædagogiske er fuldt ud lige så godt kvalificeret, som dem vi har i de små institutioner, siger hun.

Ingen børnefabrik

Det er nærhed og god kontakt mellem børn og voksne, der blandt andet er mindre af i de store instutioner ifølge rapporten fra Aarhus Universitet.

Pia Allerslev er med på, at der er en risiko for, at børnene mister det nære, når de går i en stor institution, og lægger derfor vægt på, at institutionerne skal indrettes, så der skabes rammer for nærhed.

- Hvis man forestiller sig, at det er børnefabrikker og en stor lagerhal, man kommer ind i, hvor der sidder to pædagoger ovre i hjørnet og drikker kaffe, og børnene er overladt til sig selv - så er der jo ingen, der vil anbefale det. Men sådan er virkeligheden jo ikke, siger hun.

I Københavns Kommune arbejder de på at skabe nærhed gennem indretningen og organiseringen i hverdagen.

- Det er ikke meningen, at alle børn skal forholde sig til alle de børn eller alle voksne, der er i en institution. De skal forholde sig til en lille børnegruppe. Der har jeg meget stor tiltro til de ledere og de dygtige pædagoger, vi har, siger borgmesteren.

I videoen øverst i artiklen kan du se interview med Pia Allerslev, der besøger Eventyrøen.

Du kan læse mere om DR Nyheders dækning af dagligdagen i daginstitutionerne på vores temaside. Og hvis du har gode eller dårlige oplevelser fra en stor daginstitution, vil vi gerne høre fra dig. Skriv til pasning@dr.dk.

Facebook
Twitter