Københavns storkreds truer med at trække støtten til Uffe Elbæk

Kredsen kræver, at Elbæk bakker op om den nye politiske leder, Josephine Fock.

Københavns storkreds i København truer med at trække støtten til den tidligere politiske leder Uffe Elbæk (Å). (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Efter at Alternativets hovedbestyrelse her til aften valgte at bakke op om den politiske leder, Josephine Fock, truer partiets storkreds i Københavns nu med at trække støtten til sin kandidat, den tidligere leder Uffe Elbæk, hvis ikke han tydeligt bakker op om sin efterfølger.

Det fremgår af et brev, som storkredsen har sendt til sine medlemmer.

- Storkredsen har en meget klar forventning om, at storkredsens folketingsmedlem Uffe Elbæk arbejder loyalt sammen med partiets medlemmer og politiske leder både udadtil og indadtil, fremgår det af brevet, som DR Nyheder er i besiddelse af.

Bestyrelsen i storkredsen har således skrevet et brev til Uffe Elbæk med besked om, at han "aktivt og synligt" skal meddele sin opbakning til hovedbestyrelsens beslutning om at bakke op om Josephine Fock.

- Hvis denne forventning skuffes, er der naturligvis tale om et alvorligt tillidsbrud, der ikke kan genoprettes, hvorfor vi som følge heraf ikke længere kan støtte hans kandidatur i storkredsen, står der videre.

Jeg er 'chokeret'

Alternativet synes for tiden at gå fra asken til ilden.

Først blev Josephine Fock valgt som leder af partiet. Men partiets folketingsgruppe havde foretrukket Rasmus Nordqvist, forhenværende politisk ordfører, som ny leder.

Så kom en artikel i Information baseret på anonyme kilder. Den beskrev krænkende adfærd - endda fysisk ruskeri - over for tidligere ansatte, da hun fra 2015-2018 var medlem af Folketinget.

Og kort tid efter sendte Alternativets storkreds i København altså et brev til sine medlemmer, hvor det fremgår, at kredsen er klar til at trække støtten til den tidligere politiske leder Uffe Elbæk, der er valgt i storkredsen.

Allerede nu er der kurrer på tråden. For eksempel skriver talsperson i Alternativet København, Matthew Daniali, på twitter, at han "chokeret" over ordlyden af brevet.

Ifølge Alternativets presseafdeling er Uffe Elbæk bekendt med brevet, men ønsker ikke at kommentere det før mandag, hvor folketingsgruppen mødes.

Anders Agersnap, forperson for Alternativets Storkreds i København, skriver i en sms, at de ikke har yderligere kommentarer til det brev, de har sendt.

Hvad er der sket i Alternativet?

  • 16. december meddeler partistifter Uffe Elbæk sin afgang som politisk leder.

  • 1. februar bliver Josephine Fock valgt som ny leder.

  • 3. februar trækker Rasmus Nordqvist sig som politisk ordfører.

  • 21. februar bringer Information en artikel om krænkende adfærd fra Josephine Fock i perioden 2015 til 2018. Hun anklages for at have rusket i andre.

  • 25. februar udtrykker hovedbestyrelsen tillid til Josephine Fock.

  • 26. februar afviser Josephine Fock at have rusket i nogen.

  • 1. marts indkalder hovedbestyrelsen igen til møde om Josephine Fock efter ny kritik.

  • 7. marts holder hovedbestyrelsen et nyt krisemøde. Det ender med, at et spinkelt flertal udtrykker tillid til Josephine Fock som politisk leder.

  • Kilder: Information, Alternativet.