Kofod afviser at hjælpe Spanien og Italien, men kalder EU-samarbejde 'vigtigt'

Flere partier har ellers efterlyst europæisk solidaritet hos regeringen.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har ingen planer om at tilbyde dansk hjælp til Italien eller Spanien. (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S)

afviser
- trods opfordring fra flere partier - tanken om at sende ekstra respiratorer eller hjælpe-beredskab til Italien og Spanien. To af de lande, der er uhyggeligt hårdt ramt af corona-virus.

Samtidig mener han dog, at det er vigtigt, at

EU
-landene samarbejder om at holde skruen lige i vandet i den kaotiske situation, pandemien har kastet hele verden ud i.

- Vi står i en helt anden verden. Med den sundhedsopgave og også økonomiske genopretning, vi står overfor, bliver der en kæmpe opgave i at gøre noget - også internationalt for at komme tilbage på fode igen, siger Jeppe Kofod.

Men det betyder ikke, at han er klar til at række en hjælpende hånd ud til sine

EU
-kolleger fra Spanien eller Italien.

- Den her corona-pandemi har jo ramt alle europæiske på én gang, og vi er stadig i den indledende fase af pandemien - også her i Danmark. Derfor er regeringen selvfølgelig stærkt optaget af, at vores beredskab kan

håndtere
den her situation, siger Jeppe Kofod.

Beredskab eller forsvarsstyrker, medicinsk udstyr og

sundhedspersonale
er netop det, som både De Radikale, Dansk Folkeparti, Venstre og Enhedslisten har foreslået at sende til Italien og Spanien, hvor
dødstallet
bliver ved med at stige eksplosivt.

Artiklen fortsætter under grafikken.

For foden af bjerget

Både lande som Polen, Tyskland, Albanien og Tyrkiet har sendt personale, udstyr og medicin til de to sydeuropæiske lande.

Vi ser lande som Albanien, Tyrkiet, Tyskland og Polen sende medicin til Italien og Spanien. Burde Danmark ikke også hjælpe?

- De relevante myndigheder må vurdere, hvordan situationen er herhjemme. Jeg understreger bare, at vi er i den indledende fase af en ret alvorlig pandemi, lyder svaret fra Jeppe Kofod.

- Vi er på vej op ad bjerget. Vi står ved foden uden at vide, hvornår det topper. Vi er nødt til at have kapacitet til det her, og det er et ansvar, som vores sundhedsmyndigheder har.

Over 12.000 mennesker er døde af corona-virus i Italien. Samfundet er totalt lukket ned. (Foto: ALESSANDRO DI MEO © Scanpix)

Netop når det gælder ansvar, har der under hele corona-krisen været stor debat om, hvilke beslutninger, der har rod i sundhedsfaglige anbefalinger, og hvilke, der har været politiske valg.

- Vi kan ikke vente på evidens. Vi ville simpelthen risikere for mange menneskeliv, hvis vi gjorde det, lyder statsminister Mette Frederiksens (S) forklaring på, hvorfor regeringen har truffet en stribe beslutninger uden myndighedsråd i ryggen.

'Det, der er vigtigt for mig, er, at vi samarbejder'

Opfordringen
fra partierne på tværs af Folketinget går på at få sundhedsmyndighederne til at undersøge, om der er ekstra kapacitet - for eksempel respiratorer eller personale i overskud.

Har du bedt Sundhedsministeriet om at undersøge, hvad de har af kapacitet?

- Nej. Altså jeg er udenrigsminister, så jeg står for samarbejdet med de andre lande, siger Jeppe Kofod.

Så den kapacitet, vi har, skal vi bruge her?

- Det må

myndighederne
se på. Det, der er vigtigt for mig, er, at vi samarbejder - blandt andet i
EU
om det, der har ramt os alle i Europa på én gang. Det er noget, der har konsekvenser for hele verden.

Han pointerer, at

EU
-landene for eksempel har slået sig sammen for at få europæiske borgere hjem fra andre steder i verden, og at der venter en endnu større opgave, nemlig økonomien.

- Verdenshandlen er udfordret, og Danmark er en åben handelsøkonomi. Vi lever af at handle med resten af verden, og en stor del af vores

velstand
og vores
arbejdspladser
er indirekte og direkte relateret til en verden, hvor
væksten
er gået i stå, og der er dystre udsigter. Derfor bliver der en kæmpe opgave at få gang i handlen igen, lyder det fra Jeppe Kofod.