Kold luft mellem socialdemokrater og radikale: 'Utidig valgtrussel' og 'magtfuldkommen regering'

Det kølige forhold kan få store og langsigtede konsekvenser, lyder det fra DR's politiske korrespondent.

Det socialdemokratiske bagland har ikke meget tilovers for Sofie Carsten Nielsens valgtrusler. (Foto: Martin Sylvest) (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)

Stemningen i Aalborg Kongres & Kultur Center, hvor Socialdemokratiet holder årsmøde denne weekend, var god. Altså lige, indtil snakken falder på De Radikales leder, Sofie Carsten Nielsen, og hendes valgtrussel.

- Jeg synes, det er dybt underligt at komme med sådan et budskab og agere på den måde. Det har været et samarbejde i mere end tre år. Hvad er det for et behov, hun som leder af De Radikale har for at promovere sig på den her måde, spørger Inge Nesgård.

Inge Nesgård er pensionist og en af de omkring 1.000 socialdemokrater, der er samlet til Socialdemokratiets årsmøde. Og ligesom mange af de andre tilstedeværende, har hun kun hovedrysten til overs for De Radikale og deres trussel om, at der skal udskrives valg senest den 4. oktober.

- Det er jo deres valg. Så må vi se, hvad de får ud af det. Jeg håber ikke, de får noget ud af det overhovedet, siger Inge Nesgård.

Samme melding kommer fra Jan Rathkjen, der er faglig sekretær ved 3F Bornholm.

- Jeg synes, det er pjattet, helt ærligt. For der er så meget, vi mangler at få lavet endnu. De har ingen grund til at gøre det. Og deres argumenter for at kræve det er skudt ved siden af, siger han og tilføjer:

- Det er utidigt.

'Typisk radikalt'

På papiret er De Radikale stadig regeringens støtteparti. Men det er kun på papiret. For hvis ikke regeringen udskriver valg senest den 4. oktober, så vil De Radikale udtrykke mistillid til regeringen og vælte statsminister Mette Frederiksen (S) af pinden.

Det gjorde den radikale leder allerede klart i starten af juli, efter at Minkkommissionen var kommet med sin rapport over minksagen. De Radikale afviste efterfølgende, at Mette Frederiksens juridiske rolle i sagen skulle undersøges, men krævede i stedet for, at der skulle udskrives valg.

Statsminister Mette Frederiksen har let og elegant undgået at svare på, hvad hun egentlig mener om De Radikales trussel. På partiets kongres i Aalborg svarer hun, at det er "fint".

- Det har jeg det da meget fint med, skulle jeg til at sige. I kan se, vi er i arbejdstøjet, der er masser af opgaver, der skal løses. Så må De Radikale gøre deres stilling op, siger hun.

Helt så let tager Tove Søndergaard, socialdemokrat og pensioneret sygeplejerske, ikke på De Radikales ultimatum, som hun "ærlig talt ikke synes er i orden".

- Ne,j det synes jeg faktisk ikke. Jeg synes, man skal stå sammen, siger hun og tilføjer:

- Det er typisk radikalt.

Også den socialdemokratiske borgmester på Ærø, Peter Hansted, har svært ved at se, hvorfor De Radikale skal true med valg.

- Jeg synes, det er sørgeligt, men lad os se, hvad der sker, det kan være, hun kommer på andre tanker, siger han.

Artiklen fortsætter under videoen

Inge Nesgård er en af de socialdemokrater på partiets årsmøde i Aalborg Kongres & Kultur Center, der ikke bryder sig om De Radikale Venstres valgultimatum. Se en del af interviewet med hende her.

Vil ikke med sikkerhed pege på Mette Frederiksen

I Nyborg, knap 300 kilometers kørsel fra Aalborg, holder De Radikale også landsmøde denne weekend.

Her holder Sofie Carsten Nielsen fast i, at der er brug for et valg. Og at hun i øvrigt ikke med sikkerhed kan pege på Mette Frederiksen som statsminister efter valget. Det kan også godt være Venstres Jakob Ellemann-Jensen eller De Konservatives Søren Pape Poulsen.

- Jeg er sikker på, at både Mette, Jakob og Søren kan lede sådan et nyt hold. Mette har budt sig til. Det håber jeg også, Jakob og Søren gør, siger Sofie Carsten Nielsen fra talerstolen.

Og mens socialdemokraterne i Aalborg ryster på hovedet af Sofie Carsten Nielsen, så er der måske ikke overraskende stor begejstring for partilederen på Hotel Nyborg Strand. Her går kritikken den anden vej.

- Der er for meget, der er kørt skævt den seneste tid, men også over de seneste tre og et halvt år med Mette Frederiksen for bordenden, siger Johan Brødsgaard, viceborgmester i Silkeborg Kommune, der mener, at der er brug for et valg.

Også Anne Damsgaard Manniche fra Rudersdal bakker op om formandens valgtrussel:

- Det er en måde at få rystet posen på. Vi siger, at som denne regering er kørt, så ender den med at være for magtfuldkommen.

Johan Brødsgaard (R), viceborgmester i Silkeborg Kommune, bakker op om Sofie Carsten Nielsens valgultimatum. (Foto: DR Nyheder)

Ordfører forstår godt socialdemokrater

De Radikales politiske ordfører, Andreas Steenberg, forstår godt, hvis de socialdemokratiske medlemmer er sure på De Radikale. Det er kun naturligt, siger han.

Alligevel holder han fast i, at deres valgultimatum er den eneste rigtige løsning.

- Vi synes, der skal noget andet til, siger han.

Men hvorfor tage så drastiske midler i brug?

- Fordi vi synes, Minkkommissionen var alvorlig, og fordi vi har brug for en anden retning for Danmark.

Men hvis I synes, den var så alvorlig, hvorfor så ikke bare vælte Mette Frederiksen nu?

- Vi valgte at tage de her to måneder, fordi der var sommerferie, da kommissionen kom, simpelthen. Og nu skal vi have valg inden for et par uger, og så håber vi, der kan komme en ny regering, der er bredere.