Kom tæt på Foghs netværk: Jeg formaliserede aldrig mine kontakter

Vi har fået tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) til at kortlægge sit netværk - og talt med tre af dem, der var tættest på Fogh.

Det kan godt være, at det er statsministeren, som til syvende og sidst skal træffe de endelige beslutninger i politiske sager.

Men selvom man er Danmarks mest magtfulde politiker, har man stadigvæk brug for andre personer, man i fortrolighed kan spille politisk bold op ad, få inspiration fra og vende politiske ideer og strøtanker med.

DR Nyheder har i forbindelse med dokumentarserien 'Statsministrene', som du kan se på DR TV, fået Anders Fogh Rasmussen (V) til at kortlægge sine vigtigste rådgivere og samtalepartnere i de otte år, han var landets statsminister.

- Jeg har i hele min politiske karriere været meget forsigtig med at anvende netværk, da jeg ikke ønskede, at forskellige grupper eller enkeltpersoner skulle kunne bruge eller misbruge en sådan position i pressen, siger den tidligere Venstre-formand og fortsætter:

- Derfor formaliserede jeg aldrig mine kontakter til andre, men benyttede mit netværk ad hoc.

Blandt medlemmerne finder man blandt andet politisk allierede, tunge departementschefer og verdens mest magtfulde person, George W. Bush.

- Det er velkendt, at jeg havde et meget tæt forhold til den amerikanske præsident.

'Alt kom på bordet'

Anders Fogh Rasmussen var Danmarks statsminister fra november 2001 til april 2009, og blandt de vigtigste sparringspartnere var den daværende vicestatsminister, Bendt Bendtsen.

Bendt Bendtsen var på det tidspunkt formand for De Konservative, som sammen med Venstre udgjorde den borgerlige regering, og de to partiformænd spiste hver onsdag frokost sammen, hvis de begge var i landet.

Her drøftede de alt, forklarer K-politikeren. Fra de små til de store ting.

- Alt kom på bordet, uden det nogensinde blev misbrugt, fortæller den konservative politiker, som i dag sidder i Europa-Parlamentet for sit parti.

- Vores regeringsprojekt var dybt afhængig af et dybt og loyalt samarbejde, hvor sagerne blev ordnet, før de udviklede sig til problemer. Og vi var begge klar over, at hvis vi stod 100 procent sammen, så ville vores folketingsgrupper også gøre det, siger Bendt Bendtsen og fortsætter:

- Det var og blev udgangspunktet, og dermed var Anders også lydhør og imødekommende, når der var noget, som kunne gavne regeringssamarbejdet.

Her ses Bendt Bendtsen, der var økonomi- og erhvervsminister, sammen med statsminister Anders Fogh Rasmussen under et pressemøde. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Fogh var lydhør, hvis...

En anden, der var med i Anders Fogh Rasmussens inderkreds, var Jens Rohde.

Han var politisk ordfører for Venstre fra valgsejren i 2001 til 2006, og han husker samarbejdet som både spændende og “sindsygt hårdt”.

- Som politisk ordfører befandt jeg mig i et slags ingenmandsland mellem Fogh og folketingsgruppen. Jeg skulle binde tingene sammen og tøjle den utilfredshed, der altid vil være i dele af gruppen, når ting skal køre snorlige. Der er ikke tid til gruppearbejde, når man er i regering, siger Jens Rohde, der i dag har skiftet politisk ham og er blevet europaparlamentariker for De Radikale.

Her mødes Jens Rohde med Anders Fogh Rasmussen på Venstres landsmøde i 2009. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

Til at begynde med sagde Jens Rohde ikke så meget, når han var til møde med statsministeren. Men lidt efter lidt begyndte han at komme med flere og flere indspark. Og selvom Anders Fogh Rasmussen kunne være benhård, ville han også gerne lytte, hvis man havde gjort sit hjemmearbejde godt nok, fortæller han.

- Der var alt for mange i folketingsgruppen, der havde den opfattelse - og det har de også i dag - at Fogh bare ville have, at man rettede ind, og at man ikke kunne diskutere tingene. Men hvis man havde forberedt sig grundigt, lyttede han og tog tingene til sig. Og hvis man turde at investere sig selv, fik man også et stort frirum, understreger Jens Rohde.

- Hvis man derimod blev lang i spyttet og brugte 20 minutter på at fremlægge sin sag, så var det for Fogh et tegn på, at man dybest set selv var i tvivl. Han havde ingen respekt for folk, der ikke forinden havde gjort sig nogle tanker og selv kunne komme med et oplæg. Det var der nogle af ministrene, som aldrig lærte.

Tillid og humor

Pia Kjærsgaard var også med i Anders Fogh Rasmussens inderkreds, da han var statsminister.

Hun var på det tidspunkt formand for Dansk Folkeparti, der udgjorde det parlamentariske grundlag for VK-regeringen, og derfor havde hun tæt kontakt til statsministeren.

- Vi talte om mangt og meget, og vi kom meget tæt på hinanden. På det tidspunkt havde Fogh et image af at være lukket, men sådan opfattede jeg ham slet ikke. Vi havde det sjovt, og vi fik oparbejdet en meget stor fortrolighed, så vi kunne stole på hinanden, hvilket er vanvittigt vigtigt, fortæller Pia Kjærsgaard i dag.

Pia Kjærsgaard talte ofte fortroligt med Anders Fogh Rasmussen, da han var statsminister. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

Hun husker også Anders Fogh Rasmussen som lydhør. Og hvis der var et eller andet, der hang eller irriterede hende, så ringede hun til ham.

- Vi argumenterede hver især for vores sag, og det kunne også godt gå heftigt for sig. Men hvis han så sagde: ‘Jeg hører, hvad du siger’, så var jeg klar over, at det nok skulle gå i orden. Så vidste jeg, at han havde lyttet.

Fogh bliver aldrig HR-direktør

Selvom det primært var arbejdsmæssige spørgsmål, der blev vendt, så kunne de også tale privat, fortæller Pia Kjærsgaard.

- Det allerbedste samarbejde indebærer, at man også kan komme lidt tættere på hinanden og tale privat, og det gjorde vi. Jeg husker, at han meget glad og bevæget fortalte om sit første barnebarn, der skulle opkaldes efter hans farmor. Det var både stort og hyggeligt, og det gjorde, at vi fik en meget stor tillid til hinanden, siger hun.

Det gør man ikke, hvis det alene handler om kold politik.

Jens Rohde husker også, at han fra tid til anden talte privat med Anders Fogh Rasmussen. Men det var først og fremmest et arbejdsfællesskab, de havde.

- For at være ærlig, så bliver Anders nok aldrig HR-direktør. Det er ikke der, hans force ligger, og han spilder ikke sin tid. Derudover bliver en politisk leder nødt til at have en vis distance til sin folketingsgruppe, når han skal træffe så hårde beslutninger, siger Jens Rohde.

Anders Fogh Rasmussen deltager mandag klokken 10.03 i programmet 'Statsministrene' på P1. Har du spørgsmål til ham, kan du sende dem på bjst@dr.dk.

(Foto: DR Nyheder © DR Nyheder)
FacebookTwitter