Kommentator: Hård og beskidt valgkamp i vente

Politisk kommentator spår, at vi står over for en hård og beskidt valgkamp. Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl illustrerer udviklingen med personangreb på Helle Thorning-Schmidt.

Kristian Thulesen Dahls hårde personangreb mod Socialdemokraternes formand Helle Thorning-Schmidt er bare en forsmag på, hvad der venter i den kommende valgkamp, mener Rasmus Jønsson. (Foto: Casper Christoffersen © Scanpix)

- Jeg tror, vi vil komme til at se den mest beskidte valgkamp i Danmark nogensinde.

Vurderingen kommer fra politisk kommentator og ekstern lektor ved RUC, Rasmus Jønsson, efter at Dansk Folkepartis magtfulde gruppeformand Kristian Thulesen Dahl retter et hårdt personangreb mod den socialdemokratiske formand, Helle Thorning-Schmidt.

Kristian Thulesen Dahl siger, at Thornings skattesag er et blandt flere eksempler på, at hun - forgæves - forsøger at tegne et billede i offentligheden af, at hun er en helt almindelig dansker.

- Hun forsøger at give et billede af at være en meget jordnær person, som er tæt på danskerne og lever et almindeligt familieliv med mand og børn. Hun taler varmt for folkeskolen, men sender selv sin datter i privatskole. Men alt det, der kommer frem, giver et andet billede, end det hun fremstiller, siger han.

Personlig troværdighed det vigtigste

Ifølge Rasmus Jønsson skal befolkningen forberede sig på den slags personangreb inden for dansk politik.

- Det er ingen tvivl om, at det angreb viser, hvor en hård en valgkamp, vi går i møde. Mange partier studerer nøje den udvikling, der er internationalt med negative kampagner, hvor man går efter personen i stedet for politikeren. Det er meget effektfuldt, for valg er langt hen ad vejen en troværdighedskonkurrence, siger Rasmus Jønsson.

Kommentatoren siger, at den personlige troværdighed ofte er langt vigtigere end politiske udspil. For hvor en skævert på den politiske bane hører til en mere almindelig dag på kontoret, bider de personlige sager sig fast.

- Vi har set, at der, hvor det virkeligt gør ondt, er bag tæppet. Det er sager som Lars Løkkes bilag, Lene Espersens ferie og Helle Thornings skat. Det får deres troværdighed til at styrtdykke, siger Rasmus Jønsson.

Et liv som andre danskere

Socialdemokraternes næstformand Nick Hækkerup mener, at partiets formand langt hen ad vejen lever et liv som andre danskere.

- På lange stræk ligner Helles dagligdag vores andres dagligdag. Der er tøj, der skal vaskes, der skal laves mad og købes ind, og der er børnevaccinationer, der skal håndteres.

- Alt det der, som også er vores andres hverdag, fylder meget mere end det faktum, at hendes mand er ansat i udlandet, siger Nick Hækkerup, der mener, at Dansk Folkeparti forsøger at begå karaktermord.

- Det er ene og alene et personangreb. Det handler ikke om vores politik og om vores samfund og om, hvordan vi vil håndtere krisen. Det handler alene om, at Kristian Thulesen Dahl går efter benene på Helle Thorning-Schmidt, siger han.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter