Kommentator: Thornings ministre er for uerfarne og umodne

Ministrene er ikke erfarne nok til at give embedsværket det nødvendige modspil, mener politisk kommentator. Derfor martres regeringen af mange dårlige sager.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt præsenterer sin nye, uerfarne regering på Amalienborg Slotsplads den 3. oktober 2011. (Foto: © Mads Nissen, Scanpix)

Det er ikke nemt at være regering.

Først forlod Uffe Elbæk posten som kulturminister.

Så fik klima- og energiminister Martin Lidegaard en ordentlig næse for at have givet Folketinget forkerte oplysninger om tilskud til solceller.

For få uger siden valgte Christian Friis Bach at trække sig som udviklingsminister, efter han havde rodet rundt i GGGIs rejseregler.

Kun to med erfaring

Og som om det ikke var svært nok i forvejen, så blev Morten Bødskov væltet som justitsminister i går.

Og i dag bliver det ikke nemmere at være regering, når socialminister Annette Vilhelmsen skal i samråd om et milliontilskud til huset Zornig.

Christian Friis Bach gik selv af som udviklingsminister. (© DR)

Listen af dårlige sager i regeringen er endeløs, og en væsentlig faktor er ministrenes manglende erfaring, lyder det fra Peter Mogensen, politisk kommentator og direktør i tænketanken Kraka.

- Der er kun to ministre lige nu, som har være ministre før (Marianne Jelved og Margrethe Vestager, red.). Normalt er det omkring 50 procent, der har prøvet det før. Så regeringen kører med en høj risiko, siger han.

Hvor er håndværkerne?

De mange uerfarne ministre skyldes først og fremmest, at Socialdemokraterne sprang en generation over, da partiet valgte Helle Thorning-Schmidt som leder i 2005, mener Peter Mogensen.

- Man kalder dem håndværkere. Det er politikere som Frank Jensen, Pernille Blach Hansen og Pia Gjellerup. Men de er væk, og erfaring betyder altså noget, når man er minister.

Ministrene skal prøve alt for første gang og sætter sig til rette i store ministerier, som kan forklare indholdsmæssigt komplicerede sager.

- Og så stoler de simpelthen blindt på deres embedsværk. Men det bør de ikke gøre. Når man har ministererfaring ved man, at man skal have øjne i nakken og selv gennemgå alt. Det er de ikke modne nok til at have forstået, siger Peter Mogensen.

Embedsværket har et ansvar

I sagerne om Christian Friis Bach og Martin Lidegaard er det kommet frem, at embedsværket direkte har givet forkerte oplysninger til deres ministre. Det skal også med i fortællingen om regeringens mange møgsager, mener Peter Mogensen.

Christian Friis Bach gik selv af som udviklingsminister. (© Scanpix)

- De sidder også og vrider sig i mange ministerier lige nu. Men for at et embedsværk skal kunne fungere, kræver det kompetente ministre, som kan give dem politisk modspil, siger han.

Den politiske kommentator råder Helle Thorning-Schmidt til at sætte fokus på regeringens holdånd i det nye år.

- Alle ministre tænker kun på dem selv. De er ligeglade med, at en anden minister ryger, bare det ikke er dem selv. Men hvis de skal kunne blive i regering, må Thorning skabe en holdånd og et varslings- og beredsskabssystem, som bliver sat i gang, lige når sådanne sager begynder, siger Peter Mogensen.