Kommentatorer: Nye Borgerlige har en chance - men der er ikke plads til fodfejl

Har Nye Borgerlige en chance ved næste valg, og hvad skal der til for at komme ind?

Nye Borgerlige afholdt pressemøde d. 22 september 2016 i forbindelse med, at de har samlet og afleveret det nødvendige antal underskrifter til at stille op til folketinget. (Foto: © Ólafur Steinar Gestsson, Scanpix)

Det nye højrefløjsparti Nye Borgerlige afleverede i går sine vælgererklæringer i Social- og Indenrigsministeriet, og i dag meldte formanden Pernille Vermund sig klar med udlændingestramninger på et pressemøde.

Men hvad skal der til for, at et opstartsparti som Nye Borgerlige kommer ind? Og hvad vil det betyde for blå blok, hvis de gør?

Helle Ib (Foto: © MADS NISSEN, Scanpix)

Helle Ib, politisk kommentator på Børsen

Jeg tror, de har en chance. Hvis man ser på kombinationen af en meget skrap EU- og udlændingepolitik og en klar borgerlig-liberal økonomisk politik, så er der ikke et parti, der udfylder det hul i dag, så alene den kombination burde kunne tale til nogle vælgere. Ikke, at det er ekstremt mange, men det skal jo også bare lige være nok.

Man kan kalde dem en slags højrefløjens Uffe Elbæk. Ikke, at de bliver lige så store, men da han bragede igennem, var det også fordi, vælgerne havde behov for noget nyt. Ikke, at de var inde i substansen, og det er lidt det samme her. Der er mange forslag, der ikke har gang på jord eller bliver ekstremt svære at få gennemført, men det er en slags højrefløjens protestparti. Men det er vigtigt at understrege, at Alternativet appellerede bredere. Der var noget feel-good over partiet, og der var flere, der følte sig politiske hjemløse, der kunne se sig selv i partiet.

Hvad skal der til?

De andre nye partier, der er kommet ind, har haft etablerede politikere, der i et vist omfang var kendte og havde en politisk base i forvejen. For, at det skal lykkedes, skal Pernille Vermund blive mere kendt i offentligheden.

Der skal opstilles spidskandidater, og de har ikke taget stilling til afgørende emner som folkepension, kontanthjælp osv. Der er meget arbejde forude, hvor de kan risikere at plumpe i og støde nogen fra sig.

Hvad vil det betyde for blå blok?

Kommer de ind, og skulle Lars Løkke bevare magten, står han med en endnu mere broget flok end i dag, og det bliver i hvert fald ikke lettere end nu.

(Foto: © Dr)

Hans Engell, politisk kommentator

Jeg tror, de kommer ind, men der er mange forhindringer på vejen:

For det første, er spørgsmålet, om der er politisk er et marked for dem. Dækker DF ikke udlændinge, og dækker LA ikke skatten?

Det bliver afgørende, hvem de opstiller, og at der ikke er for mange usikre kort.

Pernille Vermund skal testes, for hun kommer igennem en virkelig trykprøve under valgkampen i partilederdebatterne mod de andre.

Jeg tror ikke, de laver en ny Uffe Elbæk. Der havde Alternativet en større gruppe af vælgere, der følte sig hjemløse.

Hvad skal der til?

Stor synlighed, få fodfejl og klare meldinger i opstartsfasen. De skal bygge organisationen op og skaffe penge - det er afgørende.

Hvem kommer partiet til at stjæle stemmer fra?

De kommer til at stjæle fra DF, fra K og V og i mindre grad LA. Partiet appellerer ikke henover midten, og det er de blå partier, der kommer til at betale. DF er dem, de konkurrerer hårdest med, og det er dem, der har flest vælgere.

Hvad betyder det for blå blok?

Det bliver rodet og endnu mere forvirret. Det er klart, at deres EU-politik og flygtninge-politik er meget langt fra de andre, og det bidrager til en øget forvirring. Kommer der et blåt flertal, bliver det endnu mere besværligt, at der er fem partier på det blå marked. Partiet har jo også nogle meget ultimative krav, der kan gøre forhandlinger svære.

Elisabet Svane, Politisk redaktør, Fyens Stiftstidende

Elisabet Svane, politisk redaktør på Fyens Stiftstidende

Om Nye Borgerlige kommer ind næste gang, danskerne skal til stemmeurnerne, er endnu for tidligt at sige noget om, lyder det fra Elisabet Svane. Først skal partiet have det praktiske på plads, og det er vigtigt at komme godt fra start.

Når man starter, har man medvind, og man bliver budt inden for på scenen, men hvis du snubler på vej ind, er det ikke kønt. Faren er for mange uerfarenheder og dumheder. Noget, der er vigtigt, er at få opbygget en organisation. Du kan ikke gøre det med et par enkelte frontfigurer. De skal have kandidater opstillet rundt om i landet. Det er det lange og seje træk, men det er vigtigt.

For nye partier er det en god idé at have meget klare mærkesager og køre på dem. DF havde EU- og udlændingepolitikken, Alternativet havde miljø og klima og en ny måde at drive politik, og for LA har det hele tiden været skatten.

Hvor kommer stemmerne fra?

Som Helle Ib og Hans Engell mener også Elisabet Svane også, at Nye Borgerlige kan svække blå blok.

Det kan betyde en splittelse for blå blok, for får Konservative mindre end 1,9 procent, så har man overladt magten til rød blok.

Deres politik er jo en blanding af DF og LA, og deres formand kommer fra Konservative. De har jo i særdeleshed markeret sig meget skrapt på udlændingepolitikken, som vi også ser hos DF. DF har hidtil villet stramme mest, og de har fået udbredt udlændingepolitik til Venstre og Socialdemokraterne, men det har hele tiden været DF, der kunne gå længst. Nu kommer der så et parti, der vil gå endnu længere, så de vil blive presset. Det kan godt ske, at vi vil se en yderligere markering af one-shots fra DF. Jeg tror ikke, det er noget tilfælde, at de kommer med deres tørklædeforbud i dag.

Konservative jo evigt pressede og udfordrede. Der er få mandater og elendige meningsmålinger og få ting, der er deres egne. Pernille Vermund kommer jo derfra, så de kan blive udfordret, men dem, der er tilbage, vil ikke nødvendigvis gå efter den strammere udlændingepolitik – så var de for længst gået over til DF. Det kommer an på, hvem der er stærkeste bud. Som vælger vil man gerne stemme på nogen, der har indflydelse. Det er farligt, når et parti ligger så dårligt, for så kan vælgerne sige, de kommer nok ikke ind, og det er en fare for Konservative.