- Kommission bør kun undersøge fangesagen

Forsvarsekspert kalder det spild af penge at undersøge grundlaget for at gå i krig, men fangesagen giver det mening at undersøge - hurtigt.

Peter Viggo Jakobsen, lektor i Forsvarsakademiet, er dybt forundret over, at Irak-kommissionen får fem år til at undersøge deltagelsen i krigen i Irak.

I eftermiddag bliver den længe ventede Irak-kommission præsenteret, men allerede inden kalder Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Forsvarsakademiet, det for spild af tid og penge at undersøge grundlaget for at gå i krig i Irak.

- Vi kender beslutningsgrundlaget og vi har hørt den tidligere regering forklare sig en million-milliard gange. Desuden har den nye regering truffet en principbeslutning om, at man fremover kun kan gå i krig, hvis to tredjedel af folketinget stemmer for, siger han.

- Men det giver mening at se på fangesagen, hvor der er flere uafklarede punkter. Hvem besluttede hvad hvornår, og hvor højt op går det. Går det helt op til forsvarsministrene, siger Peter Viggo Jakobsen.

Hvorfor fem år

- Men jeg kan ikke forstå, at det skal tage hvem år. Man må hurtigt kunne se på, hvordan arbejdsgangene har været, hvad der ligger af dokumenter og lynhurtigt finde ud af, hvad der er gået galt, så man kan få truffet nogle beslutninger, siger han.

Peter Viggo Jakobsen peger også på, at den nye regering er ved at se på problemet omkring fangehåndtering.

Julelege i ministeriet

- Hvis problemet er dårlig kommunikation er årsagen kan det løses ved at lægge Forsvarskommandoen og Forsvarsministeriet sammen, sådan som det er foreslået, siger han.

- Men hvis Forsvarsministeriet har fundet på julelege og forskellige måder at tælle på, fordi man ikke har lyst til at svare på ubehagelige spørgsmål i Folketinget, kan man ikke gøre så meget ved det. Hvis en regering ønsker at skjule oplysninger kan den altid finde en måde at gøre det på, siger han.

Facebook
Twitter