Kommission: Ingen mink-sms'er fra Statsministeriets topfolk er journaliseret og sendt til os

Eksperter vurderer, at central sms fra Statsministeriet skulle have været journaliseret.

Pelle Pape, Barbara Bertelsen og Mette Frederiksen ses her under et møde på Marienborg sidste år. Arkivfoto (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

Minkkommissionen har ikke modtaget én eneste journaliseret sms i minksagen fra de fire absolutte nøglepersoner fra Statsministeriet – statsminister Mette Frederiksen, departementschef Barbara Bertelsen, stabschef Martin Justesen og departementsråd Pelle Pape.

Det bekræfter kommissionen nu over for DR Nyheder.

- Vi har bedt om at få udleveret alt materiale på sagen. Vi har ikke modtaget journaliserede sms-beskeder fra de fire personer, oplyser kommissionen.

I sidste uge kom det frem, at de fire topfolk i Statsministeriet har sat deres telefon op til at slette sms-beskeder automatisk efter 30 dage. Derfor har de ikke kunne udlevere beskederne til kommissionen.

Statsministeriet har indtil nu forsvaret den automatiske sletning af sms’er med, at det var i orden, så længe der blev taget højde for pligten til at journalisere afgørende sms’er.

- Det er i overensstemmelse med gældende regler, hvis medarbejdere, for eksempel af hensyn til informationssikkerhed, lagringskapacitet, overblik etc., løbende, herunder automatisk efter en bestemt periode, sletter materiale fra deres telefoner, så længe journaliseringspligten iagttages, lød det i et svar fra ministeriet for en uge siden.

Mette F.: Går ud fra, Statsministeriet overholder regler

Da Mette Frederiksen torsdag blev spurgt, om hun selv havde journaliseret sms’er i sagen, betonede hun, at hun gik ud fra, at reglerne var overholdt i Statsministeriet.

- Jeg går ud fra, at Statsministeriet overholder de regler, der er omkring journalisering af de forskellige kommunikationsformer, der er, lød det fra statsministeren.

Men der er altså ikke en eneste sms-besked fra forløbet, der er journaliseret og sendt videre til Minkkommissionen.

Journalisering betyder, at sms’er skal gemmes på den sag, som den handler om, hvis de vurderes til at have betydning for sagsbehandlingen.

Hør Mette Frederiksen forklare om de slettede sms-beskeder.

Professor i forvaltningsret på Aalborg Universitet Sten Bønsing forklarer, at i det omfang, hvor sms’er har "central betydning for behandlingen af en sag", skal de journaliseres. Det er ud fra samme argumentation som alt andet materiale for eksempel emails eller andre dokumenter.

- Det er vigtigt, man har et overblik over sagen, fordi det indgår i sagens dokumenter, og i øvrigt af hensyn til hvis der skal gives aktindsigt, siger han.

'Sms skulle journaliseres'

Selv om topfolkene har slettet sms-beskeder automatisk, og Minkkommissionen ikke har modtaget nogen journaliserede sms'er, er der alligvel dukket nogle af deres beskeder op på modtagernes telefoner.

En af de konkrete sms’er, der er kommet frem i kommissionen, er sendt fra departementsråd i Statsministeriet Pelle Pape den 3. november til en afdelingschef i Justitsministeriet.

Det skete, få timer før den skæbnesvangre beslutning om at aflive alle mink blev truffet om aftenen i regeringens koordinationsudvalg.

Sms’en lød:

Der skal være en sag med klar fælles indstilling fra myndighederne (ssi, fødevarer, politi og evt øvrige)

Absolut frist kl. 19.30

Indhold

-Risikovurdering

-Tiltag ift at aflive mink (herunder indstilling om at sætte det i dvale/lukke lortet)

-Tiltag ift smittespredning blandt mennesker

-Politisk håndtering

Beskeden er en af dem, som kommissionen har fået adgang til, fordi den var sendt til en anden person og dermed figurerede på modtagerens telefon.

Men den burde ifølge eksperter være journaliseret i Statsministeriet.

- Det er min vurdering, at der vil være pligt til at journalisere den konkrete sms. Det er dels, som jeg har forstået det, en sms, som er sendt til en anden myndighed, og dels har den en væsentlig betydning for sagens behandling, siger professor Sten Bønsing fra Aalborg Universitet.

En sms er også et dokument

Han bakkes op af Oluf Jørgensen, offentlighedsrådgiver og forskningschef emeritus ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX).

- Det er en instruks eller ordre, der lægger fast, at der skal laves en fælles indstilling fra de ministerier, der er involveret i mink-sagen.

Han understreger, at der ikke er noget galt i, at det foregår på sms.

- Det er en hurtig kommunikationsform, og der har været brug for hurtig kommunikation i de dage. Men man skal sikre, at sms’en bliver opbevaret. Og en sms som denne skal journaliseres, siger han.

Også professor ved Syddansk Universitet Sten Schaumburg-Müller vurderer, at sms’en burde være journaliseret.

- En sms er jo sådan set også et dokument. Der kan være sms, der kan have et formløst indhold, men det her handler om sagsbehandlingen. Det er i offentlighedslovens forstand et dokument, der bør journaliseres, siger han.

Statsministeriet ønsker ikke at kommentere den konkrete sms eller Minkkommissionens udmelding, og dermed ikke, om der er journaliseret sms'er fra de fire personer, som Minkkommissionen bare ikke har fået.