Kommission: Mere frihed skaber bedre offentlige chefer

Mere frihed snarere end højere løn er vejen frem for bedre offentlig ledelse, mener kommissionsformand.

Allan Søgaard Larsen, direktør i Falck, er formand for regeringens ledelseskommission. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Når man taler om styring i den offentlige sektor, så bør man starte med, at politikerne skal lære at styre sig selv.

Sådan lyder det fra formanden for regeringens ledelseskommission, tidligere Falck-topchef Allan Søgaard Larsen, ved et møde på Marienborg om bedre sammenhæng i den offentlige sektor.

Her mener regeringen, at bedre ledelse er afgørende. Det er derfor, den har nedsat Søgaard Larsens kommission, der inden året er omme skal komme med konkrete anbefalinger.

Og noget af det, kommissionen ser på, er, hvordan de offentlige ledere kan få et større manøvrerum.

- En række undersøgelser viser, at mange ledere føler, at der er en barriere: De kan ikke rigtig få den plads og det rum, som de gerne skal have, siger han.

Det er på den baggrund, at han opfordrer politikerne til at udstikke mål og retningslinjer. Men lade det være op til lederne, hvordan de når derhen.

Er lederne i den offentlige sektor for dårlige?

- Nej. Hvis man ser på uddannelsesniveauet af ledere i den offentlige sektor og sammenligner med den private, så er der et meget fint, formelt uddannelsesniveau, siger Allan Søgaard Larsen.

- Der, hvor der helt givet er noget, man kan arbejde med, det er en ledelsesmæssig praksis, hvor man taler med sine medarbejdere, motiverer og selvfølgelig også griber ind, hvis der er nogle ting, som ikke er, som de skal være.

Er der behov for mere kontant at belønne folk for at nå resultater. Og straffe dem, hvis de ikke når det?

- Løn spiller selvfølgelig en rolle. Men alle undersøgelser peger på, at det ikke er løn alene, der kan gøre det. Det er heller ikke bonusser og den slags, man måske kender mere fra det private erhvervsliv, siger Søgaard Larsen.

- Dermed siger jeg ikke, at løn ikke er vigtig. Selvfølgelig skal det være sådan, at folk oplever, at de får en ordentlig betaling.

- Men når jeg lytter til, hvad der bliver sagt, og i de spørgeskemaundersøgelser, vi laver, hører jeg ikke løn som det helt store tema, siger ledelseskommissionens formand.

/ritzau/

Facebook
Twitter