Kommissionsmedlem imod lønhop til politikere: Det er ikke fair

Kommissionsmedlem Jes Lunde vil komme med en mindretalsudtalelse, fordi han er uenig i, at folketingsmedlemmer og ministre står til lønhop.

Der kan være et lønhop på vej til landets politikere. (Foto: MATHIAS BOJESEN © Scanpix)

Debatten om Vederlagskommissions anbefalinger breder sig.

Nu er der nemlig så stor intern uenighed, at kommissionsmedlem Jes Lunde sammen anbefalingerne i næste uge planlægger at komme med en mindretalsudtalelse, der går i mod anbefalingerne.

Det fortæller Jes Lunde til DR Nyheder:

- Der lægges op til alt, alt for store lønstigninger. Den danske befolkning har fået meget lave lønstigninger i en lang periode, og så er det ikke fair, at vi her taler om lønstigninger på 15 procent.

Der er i forvejen et politisk slagsmål om Vederlagskommissionens anbefalinger, der har haft til opgave at kulegrave politikernes løn- og pensionsforhold.

Samtlige partier bag forhåndsaftalen om at stemme for anbefalingerne har i løbet af i dag trukket sig fra aftalen.

Højere løn, lavere pension

Ifølge både DR Nyheders og Politikens oplysninger står både ministre, folketingspolitikere og borgmestre med anbefalingerne til at få en lønstigning.

Til gengæld forventer man også at ændre politikernes pensionsordninger, så de minder mere om en almindelig arbejdsmarkedspension.

Også borgmestre står ifølge DR Nyheders oplysninger til et lønhop på 30 procent. De vil dermed følge byrådspolitikere og regionsrådsmedlemmer, der i 2014 fik en lignende stigning.

SF, der ved kommissionens nedsættelse tilbage i 2014 sammen med Venstre, Socialdemokraterne, De Konservative og De Radikale gav håndslag på at stemme for anbefalingerne, er i dag stærkt kritiske overfor lønhoppet.

- Vi synes, det er godt, at man får kigget på pensionsalderen for folketingsmedlemmerne, men vi siger nej tak til lønstigninger, siger gruppeformand Jonas Dahl (SF).

Hos Dansk Folkeparti kalder gruppeformand Peter Skaarup det 'utidigt', at folketingspolitikerne står til et lønhop i anbefalingerne:

- Der er allerede en meget, meget fin løn til politikere. Og det giver ikke mening at tale om lønstigninger, når man alle andre steder i samfundet taler om mådehold. Blandt andet overfor kontanthjælpsmodtagere, der netop har oplevet en reform af deres ydelser.

Heller ikke Liberal Alliance og Enhedslisten vil stemme for kommissionens anbefalinger, hvis udfaldet bliver, som DR Nyheders oplysninger tyder på.

Kommissionsformand: Det går i nul

Kommisionsformand Michael Christiansen mener dog ikke, at der er tale om en reel lønstigning, når man regner blandt andet pensionsforringelserne med, siger han:

- Det samlede økonomi i det er nul. Vi har fået beregnet det, således når det hele bliver gjort op, så er resultatet nul kroner. Der gives ikke flere penge til politikere, end der bliver givet i dag.

Kommissionsformanden peger på, at mens der lægges op til lønstigninger for politikerne, vil der samtidig være tale om forringelser af politikernes pensionsordninger og eftervederlag.

- Der er en lang række foreslåede forringelser af systemet. Forringelser, som har været lidt skjult for den almindelige offentlighed indtil nu, indtil Carl Holst-sagen, siger Michael Christiansen.

Jes Lunde mener ikke, at der er behov for at hæve politikernes lønninger, selvom pensionsordningerne samtidig forringes.

- Jeg er ikke enig med formanden. Han kompenserer politikerne for, at de nu skal have samme pensionsvilkår som alle andre, og jeg mener jeg ikke, at de skal kompenseres.

Kommissionsformanden er overrasket over de politiske reaktioner, der i dag har mødt kommissions lækkede anbefalinger:

- Det undrer mig meget, at man går ud reagerer så voldsomt som tilfældet har været i dag på basis af nogle oplysninger – og jeg siger ikke, at de er forkerte, jeg siger bare, at de jo er fuldstændig ufuldstændige.

- Det er jo meget bekvemt for politikerne at gå ud og sige, vi vil slet ikke have de her lønstigninger på 15 procent. Så undgår de måske at få alle de her ubehageligheder, som kommissionen også foreslår. Det skulle man måske tænke lidt over, siger Michael Christiansen.