Kommunalpolitikere: Christiansborg blander sig alt for meget

De folkevalgte politikere i kommunerne er utilfredse med Christiansborg. De mener, at Folketinget blander sig for meget i den kommunale politik.

Interaktiv graf: Andel af kommunalpolitikere, der mener, at Christiansborg blander sig for meget i kommunalpolitikken.
Kilde: Rundspørge foretaget af DR Nyheder

Politikerne på Christiansborg bestemmer alt for meget i kommunerne, mener landets kommunalpolitikere.

Det til trods for, at regeringen i regeringsgrundlaget i oktober 2011 lovede større frihed til kommunerne. En frihed man ikke har set meget til.

Syv ud af ti kommunalpolitikere mener, at politikerne på Christiansborg blander sig for meget i kommunalpolitikken.

Det viser en undersøgelse lavet af DR Nyheder blandt 1.394 kommunalbestyrelsesmedlemmer.

Indskrænker kommunernes handlerum

Flere kommunalpolitikere føler, at politikerne på Christiansborg regulerer kommunerne for meget. Det får betydning for kommunalpolitikernes indflydelse på deres kommunes udvikling og begrænser kommunernes mulighed for selv at bestemme.

- Muligheden for, at kommunalpolitikerne kan lave fornuftige løsninger, der er tilpasset lokale forhold, er indskrænket. I kommunerne kan man gøre mindre, og der er en masse krav til, hvad man skal gøre. Det er en indskrænkning af det kommunale råderum, siger kommunalforsker Poul Erik Mouritzen fra Syddansk Univesitet.


- Christiansborg forsøger at reparerer på noget, man ikke synes går godt ude i kommunerne. Det indskrænker det kommunale selvstyre. Christiansborg føler, at kommunerne ikke magter bestemte opgaver.

Politikerne på Christiansborg bestemmer over mange kommunale opgaver, og det kan betyde, at kommunalpolitikerne mister muligheden for at skabe forandringer i deres egne kommuner.

Regeringen lovede større frihed til kommunerne

Da regeringen blev nedsat i september 2011, blev kommunerne som det første stillet mere frihed og mindre bureaukrati i udsigt. Men det har de mange folkevalgte politikere i kommunerne ikke mærket til.


I regeringsgrundlaget fra oktober 2011 gjorde regeringen op med den mangeårige statsstyring og regulering af kommunerne. I stedet lovede regeringen bedre samarbejde, der skulle føre til bedre service for borgerne. Det tyder dog på, at det ikke er lykkedes regeringen at forbedre samarbejdet med kommunerne og give mere frihed til styring af de kommunale opgaver.

- Regeringen og Margrethe Vestager har afbureaukratisering som mål, men der sker ikke noget, siger Poul Erik Mouritzen.